Desi Johnson & Johnson anuntase amanarea distribuirii vaccinului sau in Europa, 60.000 de doze au ajuns astazi in Romania
vaccin johnson romaniadistribuire vaccin johnsonvaccinare penitenciarevaccinare detinuti
Ieri, compania Johnson & Johnson anunta ca a amanat inceperea distribuirii in Europa a vaccinului impotriva SARS-CoV-2, dupa ce autoritatile sanitare americane au recomandat o pauza in administrarea acestuia, pentru a fi investigate sase cazuri de tulburari de coagulare a sangelui. Cu toate acestea, astazi, a ajuns in Romania prima transa a acestui vaccin.
Conform paginii de Facebook a Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, in aceasta dimineata, in jurul orelor 6.40, au intrat in Romania primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin punctul de trecere al Frontierei Nadlac II.
CNCAV mentioneaza ca, pana in prezent, in Uniunea Europeana au fost autorizate patru vaccinuri impotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) si Janssen (Johnson&Johnson).
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) examineaza patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu serul Johnson & Johnson in SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemanatoare semnalate dupa vaccinare cu serul produs de AstraZeneca.
In SUA, au fost administrate deja peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar agentiile sanitare americane au cerut suspendarea utilizarii dupa semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu varste intre 18 si 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internata in stare critica. Este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit tromboza sinusului venos cerebral si asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor.
Vaccin pentru persoanele private de libertate
Presedintele CNCAV, Valeriu Gheorghita, anunta, ieri, ca serul Johnson&Johnson va fi utilizat pentru vaccinarea persoanelor private de libertate.
Potrivit oficialului, a fost definitivata procedura pentru vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, aceasta fiind transmisa in teritoriu Directiilor de sanatate publica pentru a fi prelucrat personalul vaccinator.
"La nivelul penitenciarelor, se va intocmi o lista cu doritorii pentru vaccinare. Aceasta activitate se va desfasura in cabinetele medicale din penitenciare, cu resursa umana proprie, la care pot participa si alte categorii de persoane din resursa fiecarui judet, acolo unde nu exista suficienta resursa umana disponibila.
Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, dupa modelul vaccinarii in centrele sociale si rezidentiale, se va asigura vaccinarea in cadrul penitenciarului, in cabinetele medicale. Persoanele vor fi introduse in Registrul Electronic National al Vaccinarilor, iar adeverinta de vaccinare se pastreaza la fisa medicala a fiecarei persoane.
Se va distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru ca vorbim despre o schema de administrare cu o singura doza, insa se pot folosi si alte tipuri de vaccinuri, in masura in care se respecta lantul de frig si celelalte conditii necesare", a explicat Gheorghita.