De ce sa beti cel putin 250 ml de lapte pe zi
beneficii lapteconsum laptetetra pak romaniamihaela bilic
In conditiile in care Romania ocupa una dintre ultimele trei pozitii, in Europa, in privinta consumului de lapte pe locuitor, Tetra Pak Romania a relansat campania "Da, lapte!", incercand sa explice, din nou, care sunt principalele beneficii ale consulului de lapte asupra sanatatii.
Cristina Dumitru, communication and environment manager Tetra Pak Romania si Moldova, a precizat ca, in editia din acest an a campaniei, vrea se reaminteasca faptul ca laptele este un aliment complet, care face parte din viata noastra, de la cea mai frageda varsta si este unul dintre alimentele esentiale ale unei alimentatii echilibrate si ale unui stil de viata sanatos.
Din pacate, in Romania, consumul de lapte este de aproximativ doua ori mai mic decat in tarile din Europa Occidentala.
Laptele contine aproape toate componentele esentiale: apa (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidrati, micro si macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 si B12).
La randul sau, medicul primar Mihaela Bilic a aratat ca laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism.
In opinia nutritionistilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de minimum 250 de mililitri, adica mai mult decat dublul consumului zilnic actual in Romania.
250 de mililitri de lapte in fiecare zi reprezinta o sursa excelenta de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D si alti nutrienti de baza.
Un pahar de lapte aduce in organism 30% din necesarul zilnic de calciu, mineral care ajuta la construirea si mentinerea structurii oaselor si dintilor si care joaca un rol important in buna functionare a structurilor nervoase si in contractiile musculare.
De asemenea, conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff, laptele reduce cu 15-20% riscul aparitiei unei afectiuni coronariane.