De ce pleaca mai putini medici din Romania ?
exodul medicilorsalariile medicilorstereotipuri culturalecolegiul medicilor din romaniadiana belatrix-velicu
Cresterea salariului mediu net al medicilor la 2.681 lei nu poate sa fie o explicatie valida a diminuarii numarului de medici care pleaca din tara
A aparut recent o stire care ar trebui sa ne bucure .Iata stirea : “Prima veste buna din 2018. Cresterile salariale din sanatate tin medicii in tara. Numarul medicilor care vor sa plece s-a redus cu 70%”, Ziarul Financiar, 5.01.2018
Conform datelor furnizate de Colegiul Medicilor din Romania , istoria plecarilor medicilor din Romania, este urmatoarea :
- 2010 : 2879 plecari;
- 2012 : 2982;
- 2013 : 2195 ;
- 2014 : 1924 ;
- 2015 : 2269 ;
- 2016 : 1462 ;
-2017 : 870.
In total, in 7 ani au plecat 17.041 medici.
De ce ne pleaca mai putini medici ?
Autorul articolului spune : “ Doar 870 de medici au solicitat documente pentru a lucra in afara tarii in 2017, cu circa 70% mai putini decat in aceeasi perioada din 2016, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de Colegiul Medicilor din Romania(CMR). Datele arata ca cresterea veniturilor din sistemul sanitar a temperat exodul medicilor romani, dupa ce anual plecau din tara peste 2.000 de medici.”
Georgiana Mihalache spune : “ Salariul mediu net in sanatate la nivelul lunii octombrie 2017 a fost cu 24% mai mare decat in octombrie 2016 si a ajuns la 2.681 de lei, potrivit Institutului National de Statistica. Maririle salariale din sanatate au plasat anul trecut sectorul medical in top cinci domenii cu cele mai mari cresteri salariale. “
La randul sau, medicul Marius Craina, managerul spitalului de Urgenta Pius Brinzeu din Timisoara , crede ca “ salarizarea a constituit un motiv vital pentru care medicii au plecat. E imposibil sa ai la inceputul carierei 200 sau 300 de euro pe luna. Au crescut foarte mult platile pentru garzile efectuate. Din punct de vedere financiar, este o evolutie favorabila“.
Personal, am dubii ca diminuarea numarului de medici ce pleaca din tara s-ar datora cresterii salariale.
In primul rand, asa cum se vede din datele de mai sus, anul de cotitura a fost 2016 si nu 2017. 2017 a accentuat tendinta din 2016, cand salariile medicilor nu fusesera marite.
In al doilea rand am avut ocazia sa urmaresc filme documentare pe TV 5 Monde, televiziunea francofona . A fost abordata explicit problema angajarii de medici romani in Franta. Iata cateva concluzii ale acestor filme:
- daca ar fi sa angajezi un medic sirian sau un medic roman ar fi de preferat- in Franta- sa angajezi un medic sirian. Este mai bine pregatit si este un om care are nevoie de ajutor urgent;
- in Franta, problema medicilor romani este mai curand de sorginte culturala. Intr-unul din documentare, oamenii dintr-un sat francez ii cereau Primarului sa demita medicul roman pentru ca “nu stia sa asculte satenii si sa stea de vorba cu ei, pe indelete”. Nu se punea problema calificarii profesionale ci a culturii comunicationale. Medicul a fost demis si a fost angajata o tanara din Reunion.
- in general, handicapul romanilor care incearca sa lucreze in strainatate este legat de stereotipurile culturale : romanii sunt asociati cu saracia, coruptia si ...apartenenta la securitate (informatori). Daca vrem sa schimbam situatia cererii de romani pe piata externa a muncii trebuie sa facem un efort serios de a schimba aceste stereotipuri.
Toate aceste povesti circula si in subcultura medicilor. Este greu sa lucrezi intr-un mediu ostil. Fata unui prieten a avut un post de medic, foarte bun, in Germania, era dorita de patronii ei dar a revenit in tara din cauza ostilitatii pacientilor. Culmea este ca plecase din tara din cauza ostilitatii medicilor varstnici de la Spitalul Elias. A revenit in tara pentru a fi ocrotita de tatal sau, un prosper om de afaceri.
Nu cred, deci, ca un salariu mediu net al medicilor de 2.681 lei ii tine in tara. Tot ceea ce am expus mai sus sunt ipoteze. Problema este mult mai complexa si ar merita studiata.Ar merita sa fie studiata pentru ca un medic roman care s-ar perfectiona in strainatate si ar reveni in Romania ar fi o resursa umana importanta pentru tara.
Salariul de 2.681 lei net al unui medic nu a tinut-o in tara pe cea decretata “Cel mai bun student roman din Romania”, la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate. Diana Belatrix-Velicu, care provine din oraÅŸul Lupeni, Hunedoara ÅŸi studiaza la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, a ales sa plece in Statele Unite, la University of California, Los Angeles . Ea a declarat : „Din pacate voi pleca sa continui studiile pe domeniul pe care sunt pasionata, sunt tanar medic stomatolog. Sper ca intr-o zi sa ma intorc aici. Promit ca toate cunostiintele pe care le voi acumula, le voi folosi aici. Vreau să le multumesc parintilor si profesorilor pentru sprijinul acordat” ( “Cel mai bun student din Romania: „Din pacate, si eu voi pleca din tara””, Alex Ciutacu, Ziarul Financiar, 5.01.2018)
Elegant si...trist.