De ce ar trebui sa bei mai multa cafea iarna: de acum, iti vei crea acest obicei
beneficii cafeaconsum cafeacafea buna dispozitie
Poate ca nimic nu ne bucura mai mult in diminetile de iarna decat o cafea, numai buna pentru a incepe o zi de munca sau una libera. Iar starea de bine indusa de cafea este certificata de un nou studiu care a avut drept subiect impactul stilului de viata si dieta asupra starii de spirit.
Asociatia Romana a Cafelei a prezentat rezultatele unui nou sondaj pan-european finantat de Institute for Scientific Information on Coffee, efectuat pe mai bine de 5.000 de adulti din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania si Polonia.
Potrivit cercetarii, 28% dintre adultii din Europa se confrunta cu depresie si sentimente accentuate de tristete cand orele de lumina dintr-o zi sunt mai putine.
Pe masura ce ziua scade, respondentii devin mai nelinistiti (21%), li se pare mai dificil sa se concentreze (24%), isi pierd motivatia de a face miscare (25%) si inregistreaza o scadere a performantei sportive (21%).
In lunile mai intunecate si reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scazuta persistenta, pierderea placerii sau interesului de a face activitati curente si lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectiva sezoniera (TAS). Aceasta apare de obicei toamna si iarna si se amelioreaza primavara sau vara.
Conform studiului, masurile privind stilul de viata precum o dieta sanatoasa si exercitii regulate fizice sunt cunoscute sa contribuie la o mai buna stare de spirit si buna dispozitie, iar un aport regulat de cafea poate duce la optimizarea majoritatii masuratorilor cognitive si celor privind starea de spirit, timpilor de reactie si la sporirea starii de vigilenta.
Asistentul universitat Giuseppe Grosso, de la Universitatea Catania, a precizat ca exista dovezi care arata ca polifenolii din cafea pot traversa bariera hemato-encefalica, pot exercita efecte anti-neuroinflamatorii si chiar promova neurogeneza, rezultand, astfel, un risc scazut de tulburari cognitive si afective.
Putine miligrame pentru megadispozitie
Sondajul a analizat si obiceiurile de consum de cafea in zilele mai scurte, sugerand ca principalul motiv pentru care 29% dintre adulti au consumat cafea in aceasta perioada a fost de a se simti mai energizati; 20% au baut cafea pentru a-si imbunatati starea de spirit si emotiile, iar 21% au spus ca acest lucru i-a ajutat sa ramana vigilenti si concentrati.
O analiza a studiilor deja existente a sugerat ca un consum de 75 mg de cafeina (echivalentul unei cesti de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta intr-o tendinta de buna dispozitie sustinuta pe parcursul zilei.
Studii suplimentare au constatat ca aroma cafelei poate imbunatati memoria functionala si stimula vigilenta. Alte studii sugereaza ca in afara de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii o beau si pentru aspectele sociale pe care le presupune aceasta rutina, pentru a-si imbunatati puterea de concentrare, precum si pentru a avea mai multa energie fizica si a-si imbunatati starea de spirit.
De asemenea, cafeaua poate actiona ca un stimulent la nivelul creierului accentuand starea de alerta, mentinand starea de trezire, imbunatatind viteza de functionare, mentinand vigilenta si promovand memoria, care sunt asociate cu atentia, starea de spirit si functia cognitiva. Starea de spirit nu este modulata doar de cafeina, ci si de asteptarea ca un consum de cafeina imbunatateste dispozitia si atentia.
Celor carora le lipseste energia de a face miscare in timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a concluzionat ca exista o legatura intre consumul de cafeina si o mai buna performanta in exercitii de anduranta (exercitii aerobice care dureaza mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranta si reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate in timpul exercitiilor fizice.
Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cesti pe zi, conform Autoritatii Europene privind Siguranta Alimentelor despre siguranta cafeinei.
Foto: pexels.com