Darul de COVID-19 al presedintelui Iohannis starneste dispute
Cand, acum cateva zile, presedintele Romaniei a facut propunerea ca medicii si personalul medical "care lucreaza cu pacienti COVID" sa primeasca, lunar, un bonus material, am crezut ca initiativa sefului statului va fi respinsa chiar de catre potentialii beneficiari, si asta din doua motive: unu - personalul medical si medicii au, la ora actuala, venituri consistente (salarii plus sporuri) si doi - prea semana a spaga propunerea presedintelui.
Iata cum suna, la 2 aprilie a.c., propunerea lui Klaus Iohannis:
"(…) vreau, in acest cadru, sa va anunt de o masura pe care am solicitat-o Guvernului Romaniei. In acest sens, am avut astazi mai multe discutii. Personalul medical, medicii nostri, sunt linia noastra de aparare impotriva epidemiei. Avem incredere in ei, ne punem sperantele in ei, dar trebuie sa fim foarte constienti ca pentru ei este o situatie de stres major, este un pericol suplimentar la care se expun, avem asteptari mari de la ei si atunci, in consecinta, cred ca este corect sa recunoastem aceasta situatie si sa recunoastem, evident, ca este nevoie si de un pic mai mult decat cuvinte frumoase.
Deci, am solicitat astazi Guvernului sa identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plati un bonus lunar medicilor si personalului medical care lucreaza cu pacienti COVID. Si vorbesc aici despre un bonus consistent, de cateva sute de euro pe luna.
Cred ca o suma de 500 de euro pe luna pentru medicii si personalul medical care lucreaza cu pacienti COVID ar fi un bonus onorabil.
Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu Premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni ca in foarte putin timp vor veni cu solutii foarte concrete."
Chiar ambalata in cuvinte frumoase, propunerea seamana, ca doua picaturi de apa, cu o spaga pe care eram incredintat ca medicii o vor refuza din mers, fara prea multe comentarii.
Oferta a fost comentata, in mai multe feluri, la nivelul corpului medical. Au fost si reactii de respingere categorica, au fost si taceri, au fost si voci care au solicitat renuntarea la acest spor si au propus legiferarea acordarii unor pensii de care sa beneficieze urmasii medicilor care si-ar pierde viata pe frontul luptei cu pandemia.
Iata, de pilda, un fragment din scrisoarea trimisa autoritatilor de catre medicul Bogdan Tanase, presedintele ONG-ului Alianta Medicilor:
"(…) Ne intrebam: rezolva cei 500 de euro promisi problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adreseaza unei presupuse nevoi financiare care nu exista. Toti am cerut echipamente de protectie, teste, circuite, protocoale si nu am primit decat foarte putin. Si le cerem nu pentru ca ne e teama pentru noi, ci pentru ca odata infectati suntem un pericol, o bomba cu ceas pentru pacienti, pentru colegi si, nu in ultimul rand, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranta pentru toata lumea!
Nu este admisibil sa avem protocoale pentru cei decedati si nicio asigurare pentru urmasii personalului din sanatate ce poate fi afectat de pandemie.
Nu suntem datori numai fata de pacienti, ci si fata de urmasii nostri.
Gasiti solutii viabile pentru ca toti cei ce lucram in domeniul sanitar sa o putem face protejati, in conditii de siguranta si, daca se poate, sustineti-ne cu tot ce puteti ca sa ne putem trata pacientii si sa fim sanatosi!
In cazul in care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fara posibilitate de refuz, donarea lor catre o cauza pe care o sustinem este de dorit, in contextul in care nu acesta este sprijinul pe care il solicitam! (...)
Nu avem nevoie de bani in plus ca sa muncim si sa ne facem datoria! Este revoltator! Avem nevoie de echipamente de protectie, de circuite corecte, de camere de decontaminare la iesirea din zona rosie si, mai ales, avem dreptul sa ne stim copiii la adapost, in caz de imbolnavire."
Medicul Bogdan Tanase sustine ca o masura cu adevarat corecta in actuala situatie ar fi stabilirea, prin lege, a unei pensii de urmas de care sa beneficieze copiii ai caror parinti, cadre medicale, si-ar pierde viata ca urmare a infectarii cu noul coronavirus.
La data de 7 aprilie a.c., Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) s-a arata, la randul ei, interesata de cei 500 de euro despre care a vorbit presedintele Iohannis si a adresat o scrisoare deschisa ministerelor Finantelor publice, Fondurilor Europene, Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Comisiei Europene in Romania si Biroului din Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Una peste alta, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie solicita ca si medicii de familie si asistentii generalisti sa beneficieze de bonusul de 500 de euro:
"Am aflat cu suprindere prin intermediul mass-media despre discriminarea pe care Guvernul Romaniei urmeaza sa o faca fata de intregul personal medical care lucreaza in asistenta medicala primara din Romania, adica peste 10.000 de medici specialisti in medicina de familie si peste 15.000 de asistenti medicali generalisti care lucreaza in cabinetele de medicina familiei.
Discriminarea va avea loc prin acordarea din fonduri europene a stimulentului de risc pentru personalul medical care lupta cu pandemia COVID-19, in valoare de 2.500 de lei, doar pentru 75.000 de cadre medicale - medici, asistenti medicali, personal care deserveste ambulantele, personal paramedical - care lucreaza exclusiv in spitalele publice, in serviciile de ambulanta si SMURD (…)
Va solicitam sa luati masurile care se impun pentru a corecta aceasta grava disciminare si pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialisti in medicina de familie si asistentilor medicali generalisti care lucreaza in cabinetele de medicina de familie din Romania, prezenti la datorie in lupta cu pandemia COVID-19."
Ce se va alege de propunerea presedintelui, cine si cand va primi cei 500 de euro promisi, ramane de vazut.
Oricum, parca nu era tocmai acum cazul pentru discutia asta, in ordinea prioritatii problemelor cu care se confrunta sistemul medical din Romania.
Sursa foto: pexels.com
Citeste si:
Somaj de 60% in hotelurile si restaurantele din tara. Rata ar putea ajunge chiar si la 90%