Daca SANATATE nu e, nici macar dragoste nu e
criza coronaviruscriza covid 19sistem medical romaniacriza medici romaniapandemie romania
O prevedere a uneia dintre tot mai multele ordonante militare obliga primariile ca, din 31 martie 2020, sa monteze, la intrarile blocurilor de locuinte, dispozitive cu solutii dezinfectante. Numai in capitala Romaniei, 50.000 de scari de bloc fac umbra pamantului, numar care, inmultit cu toate dispozitivele si continutul lor ar putea costa doua-trei milioane de euro.
Aproape imediat, carcotasii au spus ca-s prea multi bani, care, in loc sa se fie platiti pentru dispensere, s-ar duce mai bine-n bugetele spitalelor.
De parca, prin folosirea dezinfectantilor, un anumit procent (cat o fi el) din populatie nu ar putea sa fie ferit de contaminare si de a mai ajunge la spital.
Coronavirusul nu a mancat nici bacilul lui Koch, nici virusul hepatitei C, nici H1N2, nici hantavirusii, nici microorganismul care provoaca ebola. Toti astia (si multi altii inca nedescoperiti) sunt aproape bine-merci, pandind din latenta ocazia raspandirii.
Si inainte de aparitia noului coronavirus, statisticile aratau ca, in fiecare an, cateva milioane de oameni isi pierd vietile ca urmare a unor patologii care puteau fi evitate prin simpla dar eficienta spalare pe maini. Cand, in sfarsit, orasele noastre sunt pe punctul de a civiliza mai multi cetateni, este o problema.
Dintr-o data, in tara de pe ultimul loc din Europa in clasamentul bugetelor alocate Sanatatii, oameni-s preocupati ca alte cheltuieli pot afecta punga spitalelor.
Cand aceleasi primarii au platit proverbialele borduri si celebrele panselute nu mai era nicio problema, nu? Cand aceleasi primarii impresariau concerte pe bani grei ca sa aiba publicul "dixtractie" asa-zis gratuita, la fel.
Acum, cand nu se mai rotesc horele, iar mainile nu se mai ridica-n aer decat a neputinta, ne-aducem toti aminte de ce conteaza, de faptul ca, iata, daca sanatate nu e, nimic nu e: nici viata privata, nici drepturi nerestranse, nici libertate neciuntita, nici turism, nici baruri si cafenele, nici locuri de munca, nici bani.
Daca-ntr-un spital din Basel, medicii au ajuns sa refoloseasca, timp de o saptamana, mastile de asa-zisa unica folosinta, ce pretentii sa ai in Romania?
Pentru ca, iata, pana si sistemele medicale din statele bogate au fost depasite de virulenta coronavirusului, asa cum pentru a mentine pacea trebuie sa te pregatesti pentru razboi, la fel, pentru a mentine starea de sanatate individuala si colectiva trebuie, intai de toate, sa previi imbolnavirile prin educatie individuala si colectiva.
In aproape 30 de ani, pe statul de plata al bugetului, Sanatatea isi punea semnatura in dreptul Cenusaresei. Acum, desi au semanat seminte de floarea soarelui, oamenii se asteapta sa rasara si sa culeaga sofran.
Acum, desi zdrentaroasa si desculta, toata lumea asteapta de la biata fata minuni, de parca ar fi Dumnezeu sau fiul Sau, asa ca sa nu mai umple cosurile cu paini si pesti, ci spitalele cu masti si combinezoane si nu mai transforme apa-n vin, ci orice lichid in dezinfectant.
In acelasi timp, Romania exporta gratuit medici pe care-i scoleste pe banii sai, aia cati au fost. Macar pe exporturile de alimente luate de la gura propriilor supusi, Nea Nicu primea bani pentru a plati datoria externa.
Bine macar ca, astazi, s-a trecut de la zvonul unei posibile retrageri a dreptului de practica al medicilor care "dezerteaza", la "premierea" medicilor care se lupta cu virusul cu 500 de euro in plus la leafa.
Foto: pixabay