Cursa pentru viata: Primul schimb intercontinental de organe
viatatransplantrinichiamericagrecialege
O femeie in varsta de 31 de ani din Oklahoma a intrat in istoria medicinii moderne, dupa ce a demarat un asa numit lant "da mai departe" (paying it forward). Aceasta a decis sa ii doneze un rinichi unui pacient din celalalt colt al lumii, un barbat din Atena, Grecia, transmite CNN.
Elizabeth Gay i-a donat un rinichi lui Michalis Helmis. La randul sau, sotia lui Helmis, Dora Papaioannou-Helmis, i-a donat un rinichi unui pacient din America (Wilkes-Barres, Pennsylvania).
Anuntul primului schimb intercontinental de organe a fost facut in cadrul unei conferinte de presa, desfasurata la Ambasada Greciei din Washington.
"Efortul urias depus in cadrul proiectului umanitar "paying it forward" confirma diferenta pe care o poate face un singur om", a declarat ambasadorul grec Vassilis Kaskarelis. Acest fapt "confirma ca facem toti parte din aceasta lume, ca destinele noastre sunt interconectate si ca, daca lucram impreuna, posibilitatile sunt infinite".
Pana acum, au fost salvate prin acest program patru persoane - un grec si patru americani si mai sunt programate alte doua transplanturi, cu donatori din Trinidad si Tobago.
Gay a inaugurat seria transplanturilor de rinichi: "Oportunitatea de a schimba viata cuiva in bine, in sine, este o onoare, dar are si un potential urias asupra lumii - este o responsabilitate foarte mare", a declarat Elizabeth Gay. "Am considerat ca... pot trece printr-o luna de recuperare medicala, pentru a ajuta pe cineva".
Inainte ca Gay sa-si poata dona un rinichi, a trebuit modificata legea greceasca. Aceasta - instituita in asa fel incat sa previna vanzarea de organe pe piata neagra - spunea ca numai o ruda de gradul I sau II poate dona un rinichi pacientului respectiv. Papaioannou-Helmis, al carei sot avea nevoie urgenta de un transplant de rinichi, a depus toate eforturile pentru a schimba legislatia.
Dupa mai multe intalniri cu oficialii si ministrii greci, avocatul familiei Helmis, Vasilis Athanasiou, a declarat ca acestia "au inteles ce se poate face".
Legea s-a modificat 18 luni mai tarziu si cuplul elen a zburat in Statele Unite ale Americii, in decembrie 2011, unde barbatul a beneficiat de transplantul de rinichi. Patru luni mai tarziu, sotia sa a revenit in America, pentru a-i dona un rinichi unui barbat din Pennsylvania - un lant bazat pe sistemul "donatie-pereche de rinichi".
"KPD (kidney pair donation) se refera la situatia in care doi oameni se intalnesc - cineva care tine la altcineva, indeajuns de mult incat sa vrea sa ii doneze un rinichi, dar nu sunt compatibili", a declarat doctorul Michael Rees, directorul sectiei de transplanturi de la Universitatea din Toledo, unde a avut loc transplantul de rinichi de la Gay la Helmis. "Astfel, ei sunt dispusi sa ii ofere un rinichi altui om, pentru a beneficia, la randul lor, de rinichiul unui strain, pentru cel drag".
"In calitate de donator, ma simt foarte bine, sunt impacata cu decizia luata", a spus Papaioannou-Helmis, care a participat la conferinta de presa alaturi de sotul ei, prin intermediul Skype-ului, sustinuti de un translator. "In fiecare zi in care il vad pe Michalis, sunt foarte fericita. In fiecare zi, ma gandesc la Liz si la persoana careia i-am donat un rinichi, Charles Ripple si ma intreb cum se mai simte".
"Este extraordinar. Totul s-a schimbat in bine", a raspuns Ripple. "Nu m-am mai simtit demult asa bine". Theodora, numele complet al lui Dora Papaioannou-Helmis, inseamna "dar de la Dumnezeu", in limba greaca.
sursa foto: flickr, NDNG