Cum se dezinfecteaza corect o masca chirurgicala
masca chirurgicalamasca medicinalacoronavirus
In plina pandemie de coronavirus, mastile chirurgicale sunt o pasare rara in dotarea romanilor, ele gasindu-se cu greu pe piata, si, in cazurile in care se gasesc, preturile lor sunt de sute de ori mai mari decat inainte de criza sanitara. Totusi, autoritatile, inclusiv presedintele, prin interventia sa de la inceputul saptamanii, a promis ca, in curand, vor fi disponibile masti pe piata, pentru cetateni. Astfel, cu mastile in asteptare, sa aruncam o privire peste modul in care este corect sa le folosim, cand o sa le avem.
Daca in urma cu o luna, autoritatile recomandau purtarea mastii doar in cazul persoanelor bolnave sau a celor care se afla in preajma persoanelor care prezinta simptome de afectiuni respiratorii, zilele acestea, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a schimbat mesajul, sugerandu-le romanilor
sa poarte masti atunci cand ies din casa. Mai mult decat atat, in multe judete din tara, masca a devenit obligatorie. Totusi, firesc era sa se ia decizia aceasta, dupa ce cetatenilor li se puneau la dispozitie stocuri de masti.
Absurdul situatiei merge insa mai departe. Cei care nu au masti sunt sfatuiti sa isi acopere nasul si gura chiar si cu un fular. In timp ce medici si cercetatori din intreaga lume se contrazic chiar si asupra eficientilor mastilor FFP1, spre exemplu, romanilor li se recomanda ... o esarfa!
Revenind la mastile chirurgicale pe care le asteptam, chiar si in momentul in care ele vor fi disponibile pe piata, e putin probabil sa putem sa ne achizitionam stocuri care sa ne permita ca o masca sa fie folosita doar o data. Asa ca, trebuie sa invatam sa o refolosim, iar pentru acest lucru, trebuie sa o dezinfectam.
Fierberea poate fi o solutie. Alcoolul si clorul pot distruge mastile
A explicat cum poate fi efectuata o dezinfectare corecta a mastii chirurgicale, medicul imunolog Brandusa Petrutescu, pentru Stirile ProTV.
"Mastile pot fi refolosite. Va fi un moment cand nu vom mai putea sa le folosim zilnic, dupa fiecare expunere. Virusul nu persista mai mult de patru zile pe suprafata mastii, care e o suprafata destul de repelenta, adica nu mentine particule. Punem masca respectiva intr-o punga de hartie, notam ziua in care am folosit-o si sa o folosim peste patru zile.
Sunt studii care arata ca fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficienta mastilor, dar sa avem grija sa nu le traumatizam in timpul fieberii. Punem masca in apa, fierbe trei minute, apoi o spalam si o lasam sa se raceasca in apa si apoi o punem la uscat", a spus medicul.
Medicul nu recomanda dezinfectarea mastilor cu alcool si nici cu spirt. Aceste doua substante pot largi fibrele de protectie ale mastilor, lucru ce ii creste ineficienta.
Recomandarile lui Raed Arafat, sunt, totusi, ceva mai vagi vizavi de modalitatea de reutilizare a mastii. Seful DSU recomanda "sa o spalati" cand va intoarceti acasa si "sa o calcati".