Cum sa vindeci o inima zdrobita- sfaturi practice
sindromul inimii zdrobitedisfunctia inimiirecuperaredespartirea de iubit
Despartirea de persoana iubita induce simptome fizice si psihice care pot deveni grave. Mai ales atunci cand te imbolnavesti de “sindromul inimii zdrobiteâ€. Din fericire exista leacuri
“Mi-a frant inima” si “a murit de inima rea”, sunt expresii universale. Din dragoste se poate suferi, boli sau chiar muri.
Dupa o despartire amoroasa corpul are reactiile lui, care-ti scapa de sub control, in mare masura. Am aflat acest lucru din materialul “ Voila ce qu’il se passe dans votre corps apres une rupture amoureuse”, Brittany Wong, 25.01.2018, Huffington Post UK.
Simptome trecatoare ale “bolii despartirii de persoana iubita”.
Dupa despartire:
- plangi mult;
- manaci mult;
- se elibereaza hormoni de stres si pierzi par;
- somn de calitate proasta;
- senzatii de sufocare;
-oboseala intensa;
-simptome de gripa.
Simptome grave ale “bolii despartirii de persoana iubita”
In cazurile extreme, ruptura de iubit sau de iubita poate provoca simptome asemanatoare cu o criza cardiaca. Este vorba de “sindromul inimii zdrobite” - numit si cardiomiopatia Takotsubo- care a fost prima oara studiat in Japonia in anii 1990 . Este o tulburare cardiaca momentana, provocata de stres.
Harmony Reynolds, cardiolog la centrul medical Langone al Universitatii din New York, spune ca 2% din pacientii care se prezinta la urgente ca victime ale unei crize cardiace au “sindromul inimii zdrobite”.
Simptomele, electrocardiografiile si testele sanguine ale persoanelor care sufera de acest sindrom sunt similare cu ale pacientilor cardiaci, desi arterele lor coronariene raman deschise ( ele se astupa in cazul unui veritabil infarct).
Suferinzii de “sindromul inimii zdrobite” au o severa alterare a functiei cardiace in cursul evenimentelor despartirii, care pot dispare dupa cateva saptamani sau luni. Desi au scapat de infarct, riscul de a-l face sau de a avea un AVC (accident vascular cerebral) este ridicat la beneficiarii “sindromului inimii zdrobite”.
De aceea, se aplica pentru acest sindrom acelasi gen de tratament ca si in cazul insuficientei cardiace: anticoagulante, inhibatori de ECA si betablocante. Acest tratament este necesar pentru ca 10% din pacienti este probabil sa fac o a doua criza.
Sfaturi pentru vindecarea “bolii despartirii de persoana iubita”
- plangi cat mai mult, acest lucru iti va micsora stresul;
- fa multa miscare, mult sport;
- mediteaza;
- tine un jurnal la zi : constientizezi mai bine situatia, se ivesc solutii, eviti sa trimiti mesaje scrise pe care ai putea sa le regreti mai tarziu;
- fa un pas in spate schimband mediul;
- fa un menaj serios: arunca lucrurile lui “ex”;
- cultiva-ti pasiunile;
- fa o schita si gaseste punctele comune ale tuturor “ex”-ilor, pentru a nu repeta greselile in viitor.
In final, nu este chiar un capat de tara pierderea iubitului sau a iubitei. Viata este plina de surprize !