In aceasta perioada dificila, exista numeroase sfaturi care ne pot ajuta sa avem grija de sanatatea noastra atat la nivel fizic, cat si psihic. Faptul ca petrecem mai mult timp in casa ar trebui sa reprezinte o oportunitate pentru a stabili cateva obiceiuri sanatoase, care ne pot ajuta pe termen indelungat.
Iata, asadar, ce putem face pentru a avea grija de sanatatea noastra si pentru starea noastra de bine:
Somnul este esential pentru ca organismul nostru sa poata sustine refacerea celulelor, pentru a elimina toxinele si pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei. Mai mult decat atat, studiile au evidentiat faptul ca lipsa somnului poate duce la aparitia unor tulburari de ordin psihic, precum depresie sau anxietate si poate influenta inteligenta emotionala.
Pentru cei mai multi dintre noi, este suficient sa dormim intre sase si opt ore pe noapte pentru ca organismul sa se poata reface in timpul somnului. De asemenea, este indicat sa mergem la culcare si sa ne trezim la aceleasi ore. Pentru a reusi sa adormim mai usor, ar trebui sa evitam sa stam pe telefon sau pe laptop odata ce suntem in pat, deoarece lumina albastra poate influenta calitatea somnului.
O alimentatie echilibrata este de ajutor pentru a ne mentine sanatatea fizica, dar si pentru starea noastra de bine. Este important de avut in vedere faptul ca situatiile stresante si emotiile negative pot duce la aparitia mancatului emotional, care poate contribui la cresterea in greutate si la declansarea altor dezechilibre metabolice.
De aceea, ar trebuie sa evitam mancatul compulsiv si alimentele cu valoare nutritiva mica, bogate in calorii, precum cartofii prajiti, pizza, prajiturile si alte alimente procesate sau cu un continut ridicat de zahar. In schimb, ar trebui sa optam pentru cat mai multe fructe si legume, cereale integrale, peste si sa introducem in dieta zilnica alimente care contin probiotice, precum iaurtul grecesc.
Miscarea reprezinta una dintre metodele care stimuleaza productia de serotonina, cunoscuta drept „hormonul fericirii“, care ne ajuta sa ne simtim bine dupa fiecare sesiune de sport. In plus, pe langa faptul ca exercitiile fizice ne ajuta sa ne mentinem in forma, acestea sunt asociate si cu un nivel redus de stres si de anxietate si pot contribui la cresterea calitatii somnului si la imbunatatirea memoriei.
Putem incerca diferite tipuri de exercitii acasa, de la yoga si pilates si pana la cateva minute de dans. Chiar si o scurta plimbare in aer liber, in apropiere de locuinta, poate fi de ajutor pentru starea noastra de bine.
Desi nu putem fi aproape de prieteni si familie, avem la dispozitie numeroase moduri prin care putem mentine in continuare legatura cu acestia. Fie ca sunam un prieten sau optam pentru un apel video, este important sa comunicam si sa mentinem relatiile sociale, mai ales daca locuim singuri si simtim nevoia de a vorbi cu cineva. Putem organiza o seara virtuala cu prietenii, fie ca discutam despre provocarile zilnice, gatim impreuna sau ascultam muzica.
Multi dintre noi lucram de acasa, gatim si avem diferite activitati casnice. Insa, pe langa acestea, este important sa gasim timp si pentru activitati relaxante sau diferite hobby-uri. Putem alege sa incepem un proiect in gradina, sa rezolvam un puzzle, sa crosetam, sa pictam sau orice alta activitate care ne face placere si care ne poate ajuta sa ne deconectam pentru o vreme.
Asadar, exista numeroase modalitati care se pot dovedi de ajutor in aceasta perioada. Este indicat sa mentinem o alimentatie echilibrata si sa evitam mancatul emotional, sa facem miscare, sa ne odihnim si sa ne facem timp pentru discutii, prieteni sau diferite activitati relaxante pentru a avea grija de starea noastra de bine.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212