Cu cat suntem mai expusi la stres, pentru o perioada mai lunga de timp, cu atat poate fi mai dificil sa ii combatem efectele si sa ne recapatam starea de bine. Principala problema este ca stresul nu cedeaza odata ce am ajuns acasa, asa ca efectele sale se fac resimtite in toate aspectele vietii. De aceea, pentru a-l combate, este important sa intelegem de ce apare, care este impactul pe care il are asupra organismului si care sunt tratamentele care dau cele mai bune rezultate.
Exista mai multi factori care pot declansa starile de stres la birou:
Un job stresant nu va avea efecte doar asupra starii noastre emotionale, ci are un impact si asupra organismului. Durerile de cap, problemele gastrointestinale, insomnia, dificultatea de concentrare, tulburarile de alimentatie sau schimbarile bruste de comportament sunt deseori simptome cauzate de stres. In plus, stresul cronic poate duce la cresterea tensiunii arteriale si la slabirea sistemului imunitar, depresie, anxietate, obezitate si chiar la probleme cardiace.
Stresul ne poate afecta inclusiv relatiile cu cei apropiati (familie, prieteni sau partener de cuplu), iar acest lucru, cumulat cu efectele asupra organismului si starii de bine, duc la o scadere a calitatii vietii. De aceea, este esential sa luam masuri de combatere a stresului, care sa ne ajute sa ne recuperam, sa ne amelioreze simptomele si sa ne readuca pe linia de plutire. Iata ce poti face:
Tine un jurnal timp de una sau doua saptamani, in care sa notezi detaliile legate de fiecare situatie care te-a facut sa resimti din plin o senzatie de stres. Noteaza-ti inclusiv raspunsul la stres: cum te-ai simtit, ce ai spus, ce ai facut, detalii despre mediul in care s-a petrecut totul, despre persoanele implicate. La fel de importanta este si reactia ta la stres. Unele persoane prefera sa ia o pauza mai lunga pentru a se reculege, altele recurg la mancare de confort (dulciuri, fast-food etc.), unii plang, altii ridica tonul la colegi.
Trecerea in revista a tuturor acestor detalii iti va da o imagine de ansamblu asupra factorilor declansatori ai stresului si asupra reactiilor tale. Cu cat constientizezi mai rapid sursa principala a starilor de stres, cu atat iti poti da seama mai bine ce masuri sa iei sau ce situatii sa eviti pe viitor.
Atunci cand simti ca nu mai faci fata cerintelor jobului si ca stresul a inceput deja sa iti afecteze intreaga viata, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ceri ajutor. Terapia poate fi cea mai eficienta solutie pentru a te redresa, a-ti schimba obiceiurile nesanatoase si a-ti recupera energia si starea de bine. In plus, un terapeut bun te poate invata anumite tehnici sau strategii pe care sa le aplici atunci cand te confrunti cu anxietatea, astfel incat sa reusesti sa te calmezi mai usor si sa te relaxezi.
Traim intr-o lume digitala, ceea ce inseamna ca suntem conectati 24 de ore din 24 si rareori lasam telefonul din mana. In aceste conditii, poate fi usor sa resimti presiunea de a fi disponibil colegilor sau sefilor chiar si in afara orelor de program. Tocmai de aceea, este important sa stabilesti cateva reguli si limite pentru cum iti petreci timpul liber. Spre exemplu, impune-ti regula de a nu mai citi emailurile de serviciu seara, acasa, de a nu raspunde la telefon atunci cand esti la masa sau de a nu lucra pana seara in timpul weekendului. Cu cat iti aloci mai mult timp pentru a-ti reincarca bateriile si pentru a te bucura de timpul tau liber, cu atat efectele stresului asupra ta se vor reduce.
Sportul este unul dintre cele mai bune antidoturi contra stresului, pentru ca te ajuta sa te descarci de energie negativa, de frustrari si de nemultumiri, sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine, dar si sa eliberezi in corp hormoni ai fericirii, care te ajuta sa te relaxezi. Orice forma de activitate fizica poate fi benefica pentru combaterea stresului. Chiar si o plimbare de o jumatate de ora se poate dovedi salvatoare, atunci cand te lupti cu insomnia sau cand resimti anxietatea legata de jobul tau.
Ultimele NOUTATI
Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212