Cum ne pot afecta schimbarile rapide de temperatura din aceste zile
temperaturaastenieastenia de primavaradepresie
Astenia nu este o boala propriu-zisa, ci reprezinta o slabire generala a organismului, o stare de disconfort fizic si psihic. Astenia de primavara apare la unele persoane la trecerea de la iarna la primavara, odata cu cresterea brusca a intensitatii luminii pe timpul zilei si cu schimbarea temperaturii. Spre deosebire de oboseala, nu dispare odata cu odihna obisnuita.
Cauzele aparitiei asteniei sunt diferite de la organism la organism si se prezinta sub diferite aspecte, spun doctorii. Motivele principale ale aparitiei asteniei tin de deficitul de vitamine si minerale din alimentele consumate in timpul iernii, lipsa de activitate fizica si gripa. De asemenea, scurtarea anotimpurilor reprezinta un dezechilibru pentru organism, deoarece intensitatea razelor solare se schimba brusc, ceea ce duce la o stare de iritare, oboseala, disconfort, dureri de cap si somnolenta.
Alte consecinte ale asteniei de primavara sunt: depresia, lipsa de energie, scaderea sau cresterea poftei de mancare, puterea de concentrare redusa, cefaleea si palpitatiile.
Cum tratam astenia?
1. Alimentatia – este recomandat sa consumi fructe si legume, care sunt bogate in vitamine si minerale si cresc rezistenta organismului. Este indicat sa consumi salata verde, ridichi, urzici, spanac, cunoscute pentru tratarea asteniei. De asemenea, merele si citricele, bogate in vitamina C, au rolul de a energiza organismul si de a alunga starile de oboseala. Medicii recomanda si alimentele bogate in vitamina B (pestele, cerealele, ficatul de pasare), care datorita continutului bogat in vitamine au rolul de a reface forma fizica si psihica.
2. Suplimente alimentare - pentru tratarea asteniei, medicii recomanda suplimente cu fier in cazul oboselii sau o cura cu drojdie de bere care combate nervozitatea si starile depresive.
3. Odihna – este indicat sa respectam orele de somn, deoarece in timpul somnului dobandim energie pentru ziua urmatoare, iar organismul se reface. De aceea, medicii propun respectarea celor opt ore de somn zilnic, si culcarea si trezirea la aceeasi ora chiar si in weekend.
4. Miscarea – este esentiala in aceasta perioada, de aceea este recomandat sa evitam liftul, masina si sa le inlocuim cu plimbari in aer liber sau cu urcatul scarilor. De asemenea, este indicat sa facem jogging sau sa mergem la sala.