Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cei sase factori poluanti majori sunt:
Expertii arata ca atat expunerea pe termen lung, cat si expunerea pe termen scurt la particulele toxice suspendate in aer pot avea un efect toxicologic diferit asupra sanatatii oamenilor, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor cardiovasculare, bolilor respiratorii, complicatiilor neuropsihiatrice, iritatiilor ochilor, bolilor de piele si dezvoltarea unor boli cronice precum cancerul.
Ceea ce este bine sa retinem este ca poluarea aerului nu este considerata de experti o cauza de deces, deoarece ea nu este o boala. In schimb, poluarea aerului este un factor care contribuie la aparitia sau dezvoltarea altor boli ori patologii. Studiile au aratat ca, de mai mult timp, calitatea slaba a aerului pe care il respiram este asociata cu probleme pulmonare si probleme in zona inimii, inclusiv cu boala arteriala coronariana, emfizemul pulmonar, infectiile respiratorii, accidentul vascular cerebral si cancerul. In plus, nu trebuie sa omitem faptul ca o calitate slaba a aerului respirat este in special periculoasa pentru femeile insarcinate, intrucat poate contribui la malformatii congenitale.
Studiile au aratat ca poluarea aerului poate chiar sa agraveze anumite boli, cum ar fi astmul bronsic, BPOC (bronhopneumopatia cronica obstructiva), bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. In plus, copiii si persoanele varstnice sunt categoriile de persoane considerate de experti a fi deosebit de sensibile la poluarea aerului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aerul pe care il respiram este din ce in ce mai poluat si ca noua din zece persoane respira acum aer poluat. Printre aceste persoane se afla si pacientii care sufera de astm, care trebuie sa tina cont de cum se trateaza astmul bronsic si de recomandarile medicului pneumolog. Totodata, mai subliniaza expertii OMS, aerul poluat omoara in fiecare an 7 milioane de persoane.
Semnalul de alarma tras de membrii OMS arata ca efectele pentru sanatatea noastra pe care le are poluarea aerului sunt grave – o treime dintre decesele de pe urma accidentelor vasculare cerebrale, cancerului pulmonar si bolilor de inima se datoreaza poluarii aerului. Aceeasi experti spun ca acest numar mare (o treime dintre decese) este un efect echivalent cu cel al fumatului si un efect mult mai mare, de exemplu, decat efectele unui consum prea mare de sare.
Din pacate, insa, este extrem de greu sa scapam de poluarea aerului, indiferent de cat de mari sunt veniturile pe cap de locuitor in tara in care locuim. Poluarea atmosferica este pretutindeni si ne inconjoara. Factorii poluanti de dimensiuni microscopice din aer pot sa treaca de bariera de aparare a organismului uman, pot sa patrunda astfel in sistemul respirator si in sistemul circulator, provocand daune la nivelul plamanilor, inimii si creierului, mai arata OMS.
Exista multe organe si functii din corp care pot fi lezate de poluarea atmosferica, iar consecintele sunt multiple:
Din pacate, studiile arata ca populatiile din zonele urbane sunt mult mai expuse si ca, de fapt, persoanele din marile orase sufera de pe urma efectelor poluării aerului. In acest context, expertii OMS amintesc ca persoanele care sunt deja bolnave ori cele care sufera de anumite boli respiratorii sunt deosebit de vulnerabile in fata poluarii atmosferice.
Referinte:
How Air Pollution Is Destroying Our Health. www.who.int/airpollution/news-and-events/how-air-pollution-is-destroying-our-health. Accesat in 2.08.2020.
Sursa imagine: Pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului