Culoarea alimentelor impotriva cancerului
dietacanceralimenteculoaregrupe de alimenteantioxidanticelule canceroaselegumecitricelicopensanatatecarotenul
Dieta este un instrument esential in lupta impotriva cancerului.
Cel mai bun indicator al sanatatii alimentelor consumate este culoarea. Alimentele din orice grup de culoare au proprietati care lupta impotriva anumitor tipuri de cancer.
1. Alimentele de culoare rosie
Lupta impotriva cancerului pancreatic si ovarian. Un studiu efectuat pe 15.000 de femei a demonstrat rolul pozitiv al rosiilor in combaterea bolii. O jumatate de de cana de rosii, consumata de patru sau de mai multe ori pe saptamana, reduce riscul cancerului ovarian cu pana la 50%. Dar si al pancreasului. Licopenul este factorul de protectie. Abundent in tomate, dar si in alte alimente, cum ar fi ardeii rosii si fructele de padure rosii. Trebuie consumate cel putin o data in timpul zilei.
2. Alimentele de culoare portocalie
Combat cancerul de stomac si ovarian. Beta-carotenul este responsabil pentru culoarea portocalie din cartofii dulci, dovleac sau morcovi. Avand un efect extraordinar in distrugerea celulelor canceroase. Acidul cafeic, un compus organic, gasit in morcovi si cartofi dulci, este dovedit stiintific, inhiba dezvoltarea cancerului de san. Alimentele portocalii trebuie consumate de cel putin trei ori pe saptamana.
3. Alimentele de culoare galbena
Lupta impotriva cancerului de stomac si esofagian. Citricele precum grapefruiturile, lamaile, mandarinele, dar si papaya sunt foarte bogate in vitamina C, un antioxidant foarte puternic, care protejeaza impotriva tuturor tipurilor de cancer. In special gura, gat, stomac, colon. Aceste alimente contin in cantitati concentrate flavonoizi, care inhiba cresterea celulelor tumorale, incurajand detoxifierea de substante nocive. Fructele trebuie consumate de cel putin doua ori pe zi.
4. Alimentele de culoare verde
Combat cancerul pulmonar, de san si ovarian. Consumul de legume crucifere, andive, varza, broccoli, conopida reduc riscul de cancer. Acestea au un compus, numit glucosinolates, un agent deosebit de puternic pentru lupta impotriva cancerului. De asemenea, contin si vitamina K, cu un rol important in prevenirea diabetului zaharat, reducand pericolul unui cancer pancreatic. Trebuie consumate cel putin o data pe zi.
5. Alimentele de culoare neutra
Sunt ciupercile, usturoiul, ceapa. Combat cancerul ovarian, de stomac si de colon. Compusul activ din usturoi, alicina, are un efect antimicrobian si antioxidant. Alicina este eliberata in timp ce usturoiul este taiat, strivit sau mestecat. Polifenolii care se gasesc in ceapa au proprietati anticancerigene, distrugand celulele canceroase din colon. Ceapa contine si alti anticancerigeni: antociani, apigenina, quercetina si myricetin. Femeile care consuma frecvent aceste alimente au rate mai mici ale declansarii cancerului ovarian. Ciupercile sunt bogate in vitamina D, care ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer ovarian. Aceste alimente trebuie adaugate in dieta zilnica de cel putin doua ori pe zi.