Criza ecologiei sufletului
vindecare coronaviruscriza morala romaniacriza romaniaepidemie coronaviruspostul mareparintele necula
Chiar cand, din cauza coronavirusului, Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Catolica i-au indemnat, pentru prima data in istorie, pe enoriasi sa nu treaca pragurile lacasurilor de cult daca-s bolnavi, iar, prima dintre acestea i-a rugat pe credinciosi sa se abtina sa mai sarute icoanele, s-a produs un miracol.
Primul roman infectat cu noul coronavirus, COVID-19, este si primul roman... vindecat.
Ministerul Sanatatii a fost informat de catre reprezentantii Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" ca pacientul din judetul Gorj depistat cu noul Coronavirus a fost retestat in cursul zilei de vineri, testele avand rezultat negativ. Reprezentantii institutului au anuntat ca, in perioada urmatoare, pacientul va fi testat a treia oara.
Daca rezultatul va fi tot negativ, atunci pacientul va fi considerat vindecat si va fi externat, iar, dupa aceea, nu trebuie sa fie izolat la domiciliu sau pus in carantina.
Intre timp, in tara noastra, au fost confirmate doua noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19: un barbat din judetul Maramures si o femeie din judetul Timis, dar, potrivit Ministerului Sanatatii, starea de sanatate a pacientilor are o evolutie pozitiva.
Din fericire, pentru majoritatea persoanelor testate, rezultatele analizelor sunt negative. Potrivit Ministerului Sanatatii, 47 de persoane sunt in carantina, iar 8.356 sunt monitorizate la domiciliu.
Dincolo de rugamintile adresate de cele doua Biserici, cu putin timp inainte de intrarea in Postul Pastelui, preotul Constantin Necula a gasit, din nou, vorbe de duh catre sufletele credinciosilor.
"Coronavirusul ne-a dovedit cat de fragili suntem, cat de raniti suntem in curajul nostru. Am auzit, tot mai des in ultima vreme, ca nu mai semanam cu bunicii nostri, ca medicina a evoluat, ca omul modern a evoluat... Asa este, pana la punctul in care ne intersectam cu boala, de data aceasta, o explozie de coronavirus (...).
Pentru mine, nu este decat inca o provocare la adresa cercetatorilor din domeniul bio-medicinei si una la morala sociala si acordul fiecaruia dintre noi la regulile de igiena minimala.
Mai in gluma, mai in serios: s-au golit toate rafturile de conserve, nu si cele cu sapunuri si materiale igienizante. Si am mai invatat ceva din criza aceasta de sanatate, inclusiv publica: suntem mai putin inteligenti in situatii de genul acesta decat bunicii nostri.
Pentru a reduce oarecum virusarea cred, personal, ca ar trebui sa inchidem unele canale de informatie, inclusiv Facebook-ul, care aproape ca a facut explozie de informatii inflamate, un soi de ganglioni limfatici ai ciudatei stari de metastaza a comunicarii umane.
Sa ne ingrijim mai mult de noi, de ceea ce mancam si respiram. De ceea ce traim, pentru ca suntem intr-o criza a ecologiei sufletului peste care vom trece greu, daca o tratam ca pe o simpla criza medicala", a spus parintele intr-o declaratie acordata Agerpres.
A posti inseamna sa nu poti mima valorile
In legatura cu Postul, el crede ca “nu e vorba doar de mancare sau de bautura, ci de a redescoperi echilibrul ca societate, agresata de politic si stimulata in rautate de tot ce-nseamna viata”.
"Sunt convins ca numai rugaciunea si rabdarea pot infrunta fractura de sens in care ne zbatem… nici macar nu ne zbatem, simulam zbaterea.
A posti inseamna sa nu poti mima valorile, ci sa le dezvolti si sa le cresti ca atare pentru ca postirea nu-i doar despre produsul din raft ori despre orele dedicate rugaciunii, ci despre efortul de a ne redescoperi ca oameni, noi pe noi, noi pe ceilalti, despre integritate si curaj, despre refuzul de a accepta ca valoare starpiturile de caracter, strecurate in vietile noastre si ale cetatilor noastre, indiferent, profesionale ori culturale, sociale ori duhovnicesti deopotriva.
A posti inseamna a te posta de partea lui Hristos. Iar El, ne-a spus ca El este cu flamanzii, insetatii, cei goi si instrainati, cu cei intemnitati... Poate ca orice efort de postire ar trebui sa confirme iubirea lui Hristos pentru lume, pentru oameni. Merita incercat", crede parintele Necula.
Postul Mare incepe pe 2 martie si este cel mai lung dintre posturile randuite de Biserica Ortodoxa, iar, astazi, este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.