COVID-19: se pare ca n-am stat degeaba izolati pe la casele noastre
Se vede treaba ca despre coronavirusul asta stim cam tot atat cat stim despre extraterestri. Adica nu stim mai nimic, facem doar presupuneri. Asta desi pe extraterestri ia-i de unde nu-s, in vreme ce coronavirsul cel nou bantuie printre noi de o jumatate de an si ar putea fi studiat fara probleme. Singurul lucru pe care-l stim sunt cifrele continute in rapoartele oficiale despre numarul cazurilor de imbolnavire cu SARS-CoV- 2: 7,2 milioane pana la ora actuala si numarul deceselor inregistrate in intreaga lume - 410.000 pana acum.
De la sfarsitul anului trecut, cand China a raportat primele cazuri de imbolnavire, comunitatea stiintifica internationala care activeaza in domeniile medicinei si al sanatatii publice a lansat un avertisment ferm asupra pericolului pe care l-ar reprezenta noul coronavirus, care ar fi extrem de agresiv si s-ar raspandi extrem de usor de la o persoana infectata la alta. Un virus mai molipsitor decat oricare altul.
Au fost produse grafice si animatii sugestive care demonstrau ca virusul se raspandeste exponential, de la o persoana infectata la mai multe persoane sanatoase iar acestea, odata infectate, transmit virusul unui numar si mai mare de persoane, pe o curba exponentiala.
Avertismentul a fost luat in serios si o multime de tari si-au inchis granitele, le-au impus cetatenilor sa nu mai iasa din case si au oprit aproape orice activitate economica, inclusiv activitatile recreative.
Prin urmare, mai toate economiile au intrat in recesiune si o multime de oameni au intrat in depresie din pricina izolarii. Pustii, marile orase ale lumii aratau ca dupa un dezastru care dusese la disparitia speciei umane.
Au fost, oare, masurile luate de autoritati (in majoritatea tarilor afectate de pandemie) justificate? A meritat sa fie platit pretul inchiderii economiilor si al izolarii oamenilor? Se pare ca da.
Recent, un grup de epidemiologi de la Hong Kong a facut public rezultatul unui studiu din care rezulta ca 20% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 au fost responsabile de 80% din totalul cazurilor de imbolnavire (in celelalte 20% dintre cazurile de imbolnavire "subiectul zero" nu a putut fi identificat).
In urma studiului efectuat la Hong Kong a fost lansat termenul de "super-propagare".
Cercetatorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au ajuns la o concluzie si mai alarmanta - si anume ca doar 10% dintre bolnavii de COVID-19 sunt responsabili de 80% dintre cazurile de imbolnavire inregistrate la nivel mondial.
La randul lor, epidemiologii israelieni sustin ca intre 1% si 10% dintre cazuri sunt responsabile de peste 80% din numarul de imbolnaviri.
Dar ce este super-propagarea si cand apare ea? Aici toata lumea a fost de acord: propagarea virusului este favorizata in contextul unor activitati la care participa un mare numar de oameni, in spatii inchise.
Printre aceste spatii inchise care favorizeaza super-propagarea, epidemiologii amintesc birourile de tip hala, teatrele, cinematografele, barurile, restaurantele, cluburile, bisericile.
Daca este sa dam crezare autoritatilor sanitare, este posibil ca la toamna sa ne confruntam cu un al doilea val al epidemiei. Cu siguranta, pana atunci nu va exista pe piata un vaccin impotriva SARS-CoV-2, asadar se pare ca cea mai eficienta metoda pentru a evita infectarea este pastrarea voluntara si acceptata a asa-numitei "distantari sociale".
Sursa foto: pexels.com