Coreea de Nord lupta impotriva pandemiei COVID-19 prin infometare
Pandemia de coronavirus afecteaza, in acest moment, peste 210 tari si teritorii; 11.200.000 de persoane din intreaga lume s-au imbolnavit, iar 530.000 dintre acestea au decedat. In China, tara de origine a pandemiei, s-au inregistrat, pana acum, peste 83.000 de cazuri de imbolnavire si peste 4.600 de decese. In Coreea de Sud s-au inregistrat 13.000 de imbolnaviri si 283 de decese, iar in Japonia au murit aproape 1.000 de oameni din cei peste 19.000 diagnosticati pozitiv. In acea zona din Asia, noul coronavirus pare sa fi ocolit doar Coreea de Nord.
Asa cum stau lucrurile, nici macar noului coronavisus pare sa nu-i fi priit regimul comunist al lui Kim Jong-un.
Pentru Coreea de Nord, izolarea nu este o masura sanitara, ci una politica. Nord-coreenii oricum nu au voie sa calatoreasca in strainatate, iar strainii nu se inghesuie sa viziteze tara comunista (nici n-ar avea de ce, de altfel).
Recent, in cadrul unei reuniuni la varf a Partidului Comunist, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat ca tara sa a izbutit, cu succes, sa impiedice raspandirea virusului.
Cat adevar este in afirmatiile liderului nord-coreean nu se poate sti, in conditiile in care regimul lui Kim Jong-un se intemeiaza pe minciuna, pe mistificare si pe dezinformari - un regim unde adevarul a fost inlocuit de propaganda.
Cert este ca desi traia rupta de restul lumii, Coreea de Nord a dispus masuri suplimentare de izolare. De la declansarea pandemiei COVID-19, nimeni si nimic nu mai intra si nu mai iese din Coreea de Nord.
"Este un succes stralucit obtinut gratie masurilor intelepte luate de conducerea superioara a Partidului Comunist si datorita devotamentului fata de aceste masuri manifestat de intreaga populatie a tarii." - a afirmat Kim Jong-un.
Chiar daca nimeni nu stie cat este adevar si cat minciuna in afirmatiile liderului nord-coreean, un lucru este cert: actualele masuri de izolare totala a tarii pun in mare pericol siguranta alimentara a nord-coreenilor.
Luna trecuta, ONU a atras atentia asupra faptului ca in Coreea de Nord poate izbucni o severa criza alimentara, asta in conditiile in care deja cca 10 milioane de oameni (peste 40% din populatia tarii) avea probleme in a-si asigura hrana necesara si multi oameni sufereau de malnutritie inca inainte de izbucnirea pandemiei.
Este posibil totusi ca, in conditiile in care tara este inchisa "ermetic",in Coreea de Nord sa nu se fi inregistrat niciun caz de imbolnavire cu noul coronavirus. Pretul, insa, care este platit pentru aceasta stare de fapt este infometarea propriei populatii care nu prea are ce manca nici in conditii "normale", orice ar insamna acest cuvant in Coreea de Nord.