Consiliul Stiintific al ANSVSA, convocat pentru a analiza cazul atipic de ESB depistat in Romania
ansvsaconsiliu stiintificromaniaesblegislatierestrictiibovineencefalopatie spongiforma bovina
ANSVSA a convocat, in data de 3 iulie, o sedinta a Consiliului Stiintific pentru a supune dezbaterii acestui for cazul atipic de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB) depistat in Romania.
In avizul stiintific al Consiliului s-a mentionat ca acest caz reprezinta o forma atipica de ESB-tipul L (care apare sporadic la bovine), asa cum a confirmat Laboratorul Comunitar de Referinta Weybridge din Marea Britanie, si situeaza efectivul de bovine din Romania intr-o normalitate probabilistica de aparitie a unor fenomene biologice, cum se intampla de altfel si in alte tari in cazul ESB.
In cadrul intalnirii, membrii Consiliului Stiintific au apreciat calitatea si profesionalismul serviciilor noastre veterinare, capacitatea analitica a laboratoarelor, precum si modul de aplicarea a programelor de monitorizare a bolilor, care au condus la depistarea acestui caz.
A rezultat, de asemenea, ca ANSVSA a efectuat toti pasii procedurali prevazuti de legislatia nationala, europeana si internationala, notificarile catre institutiile internationale s-au realizat conform procedurilor.
S-a apreciat ca fiind corecta decizia ca doar exploatatiile de animale care au venit in contact cu animalul diagnosticat cu ESB sa fie supuse restrictiilor privind comertul cu animale. Pentru restul exploatatiilor de bovine de pe teritorului Romaniei nu exista ratiuni stiintifice pentru a fi supuse acestor restrictii.
Cea mai importanta concluzie rezultata in urma dezbaterilor membrilor Consiliului Stiintific a fost aceea ca ANSVSA a luat toate masurile astfel incat sanatatea publica nu este si nu a fost pusa in pericol.
La aceasta sedinta a Consiliului Stiintific au participat specialisti ai Autoritatii si m.c. al Academiei, Prof. univ. dr. Nicolae MANOLESCU (Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti), Acad. prof. univ. dr. Alexandru T. BOGDAN (Academia Romana, Centrul de Biodiversitate), Prof. univ. dr. Sevastian DUMITRACHE (UMF Carol Davila), Conf. dr. ing. Nastasia BELC (Director General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Bucuresti), Prof. univ. dr. Cornel CATOI (Decan al Facultatii de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca), Prof. univ. dr. Gabriel PREDOI (Decan al Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti), Prof. univ.dr. Ioan Stefan GROZA, Prof. univ. dr Constantin STIRBU (Director Societatea Nationala 'Institutul Pasteur' SA, membru ASAS), Dr. Stefan NICOLAE (Director IDSA), Ing. Horia ALBU (IISPV).
Prof. univ. dr. Gheorghe SAVUTA (Prorector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara 'Ion Ionescu de la Brad', Iasi), neputand participa la sedinta, a transmis un punct de vedere in scris.