Companii importante incurajeaza donarea de sange in Romania
donare sangedonatori sangenecesar sange romaniaechipamente donare sange
In Romania, doar 2% dintre locuitori doneaza sange intr-un an, faţa de media de 10% in Uniunea Europeana, astfel ca unul din 3 romani nu beneficiaza de transfuzii de sange, atunci cand este nevoie.
Unele companii din Romania s-au gandit sa contribuie la schimbarea acestei stari de fapt, donand echipamente. Astfel, Mega Image a marcat Ziua Mondiala a Donatorului de Sange printr-o noua sponsorizare cu aparatura medicala necesara donarii de sange.
Sponsorizarea, in valoare de 60.000 de euro este destinata mai multor centre de transfuzie din tara: Bucuresti, Ploiesti, Constanta si Cluj, dupa ce, anul trecut, compania a sustinut eforturile asigurarii unor stocuri permanente de sange printr-o prima donatie de echipamente medicale in valoare de 60.000 euro.
"Sangele este un tesut viu, care nu se poate cumpara, el poate fi obtinut doar prin bunavointa donatorilor. In prezent, Romania se confrunta cu un numar mic si in continua scadere de donatori, in ciuda campaniilor de constientizare de pana acum.
Este important sa ne implicam in numar cat mai mare in astfel de cauze, pentru a asigura necesarul de sange din spitale si a putea salva cat mai multe vieti.
Ne bucuram sa avem sustinerea Mega Image in demersul de constientizare a acestei cauze. Echipamentele sponsorizate prin donatie au fost extrem de importante deoarece ne-au permis recoltarea sangelui cu echipamente moderne, efectuarea in conditii optime a controlului de calitate a componentelor sanguine, iar sponsorizarea de anul acesta ne permite, de asemenea, pastrarea in conditii optime a trombocitelor, stocarea sangelui in echipamente noi, cu monitorizarea temperaturii, contribuind la modernizarea activitatii noastre", a declarat Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
O alta companie, KMG International, a donat echipamente noi Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, echipamente care vor contribui la cresterea capacitatii tehnice a unitatii medicale. Valoarea totala a echipamentelor este de 65.000 de lei.
Printre echipamentele donate, se numara un agitator de trombocite si un hemomixer pentru recoltarea sangelui total, aparate indispensabile pentru un centru de transfuzii sanguine, menite sa contribuie la asigurarea conformitatii activitatilor de transfuzie sanguina efectuate de centru.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta proceseaza, zilnic, o medie de 50 de unitati de sange, obtinand pana la 10 componente sanguine diferite, fiecare cu propriile cerinte de conservare.
Laboratoarele centrului detin echipament automatizat ce permite testarea tuturor unitatilor colectate rapid, in cadrul unui program adaptat nevoilor spitalelor, asigurand un timp minim de productie de 6 pana la maximum 24 ore intre colectarea sangelui si validarea finala a componentelor sanguine, ce sunt pregatite pentru a fi distribuite catre cele 14 spitale din judetul Constanta.
De peste 10 ani, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta organizeaza activitati de recoltare a sangelui in diferite localitati din judetul Constanta, pentru a fi mai aproape de comunitatile din diferite zone si a le oferi ocazia sa doneze, in ciuda faptului ca locuiesc la o distanta considerabila de sediul centrului.
Din anul 2000, centrul a colectat anual peste 10.000 de pungi de la donatorii din regiune, iar, in 2018, 13.118 pungi.
Obiectivul general al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta este atingerea auto-suficientei in componente sanguine recoltand sange de la locuitorii judetului, obiectiv ce nu poate fi realizat decat cu sprijinul comunitatii.