Comisia Europeana a lansat o platforma de schimb de date referitoare la Covid-19 pentru cercetatori
platforma date covid19platforma date coronaviruscercetare coronavirusdate coronavirus
Comisia Europeana, in colaborare cu mai multi parteneri, a lansat, ieri, o platforma de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea rapida si schimbul datelor de cercetare disponibile.
Platforma, care face parte din planul de actiune ERAvsCorona, reprezinta o etapa suplimentara in eforturile UE de a sprijini cercetatorii din Europa si din intreaga lume in lupta impotriva coronavirusului.
Platforma va oferi un mediu european si mondial deschis, de incredere si scalabil, in care cercetatorii vor putea stoca si distribui seturi de date, cum ar fi secvente de ADN, structuri proteice, date din cercetarile preclinice si studiile clinice, precum si date epidemiologice.
Platforma este rezultatul eforturilor depuse de Comisia Europeana, Institutul European de Bioinformatica - Laboratorul European de Biologie Moleculara (EMBL-EBI), infrastructura Elixir si proiectul COMPARE, precum si de statele membre ale UE si alti parteneri.
Potrivit Comisiei, schimbul deschis si rapid de date accelereaza considerabil cercetarea si descoperirile, permitand un raspuns eficace la situatia de urgenta cauzata de coronavirus.
Platforma europeana de date privind COVID-19 se aliniaza la principiile stabilite in Declaratia privind schimbul de date in caz de urgenta in domeniul sanatatii publice si accentueaza angajamentul Comisiei pentru date de cercetare deschise si stiinta deschisa, al carui scop este o stiinta mai eficienta, mai fiabila si care produce raspunsuri adecvate la provocarile societale.
In acest context, platforma reprezinta un proiect-pilot prioritar, destinat realizarii obiectivelor Cloudului european pentru stiinta deschisa (EOSC) si se bazeaza pe retelele stabilite intre EMBL-EBI si infrastructurile nationale de date in domeniul sanatatii publice.
Pe 7 aprilie 2020, ministrii inovarii si ai cercetarii din toate cele 27 de state membre ale UE au sprijinit 10 actiuni prioritare ale Planului de actiune ERAvsCorona.
Pornind de la obiectivele generale si de la instrumentele Spatiului european de cercetare (ERA), planul de actiune acopera actiunile pe termen scurt bazate pe coordonare stransa, cooperare, schimb de date si eforturi comune de finantare intre Comisie si statele membre.
Acesta se axeaza pe principiile esentiale ale Spatiului european de cercetare, care vor fi utilizate pentru a obtine un efect maxim, cu scopul de a-i ajuta pe cercetatori si pe statele membre ale UE in lupta impotriva pandemiei de coronavirus.
In plus fata de platforma europeana de date privind COVID-19, celelalte actiuni se axeaza pe coordonarea finantarii, extinderea unor studii clinice de mari dimensiuni la nivelul UE, cresterea sprijinului acordat intreprinderilor inovatoare si sprijinirea unui hackathon paneuropean la sfarsitul lunii aprilie pentru a mobiliza inovatorii europeni si societatea civila.
Planul comun de stabilire a actiunilor prioritare va fi actualizat periodic impreuna, intr-un mod creativ, intre serviciile Comisiei si guvernele nationale in lunile urmatoare.