Cinci drepturi de care te bucuri la locul de munca daca esti insarcinata
drepturi gravidereducere timp lucru gravideconcediu prenatal
Unele dintre drepturile foarte importante castigate de catre colegele noastre sunt cele legate de perioada in care sunt insarcinate. In primul rand, aceste drepturi reglementeaza timpul alocat lucrului propriu-zis si concediul de risc maternal.
Portalul
eJobs va ajuta sa aflati toate drepturile date de noul statut:
16 ore libere pentru controale medicale
Dupa anunti angajatorul ca esti insarcinata, in fiecare luna, vei avea dreptul la 16 ore libere pentru a merge la controalele medicale de urmarire a sarcinii, daca aceste vizite medicale nu se pot face in afara programului de lucru.
Pentru tati, nu exista un drept lega de a-si insoti partenerele la controalele medicale, dar participarea lor la ecografii si la cursurile prenatale este benefica, mai ales ca unii barbati au sindromul Couvad, prin care manifesta simptome de sarcina, prin simpatie cu partenera lor.
Pentru a beneficia de cele 16 ore libere, trebuie sa adresezi o cerere catre directorul general, inainte de fiecare consult si, apoi, sa aduci dovada (copie factura, adeverinta medic, etc). Unele companii iti cer sa completezi si o cerere generala, in momentul in care anunti ca vei incepe sa lipsesti pentru a merge la consultatiile medicale.
Concediu medical prenatal sau postnatal
Este vorba despre un concediu de 126 de zile pe care il poti solicita in perioada prenatala, daca mediul de lucru este un factor de risc pentru buna dezvoltare a copilului. Daca sarcina iti permite sa lucrezi pana in luna a noua, poti lua concediul medical in post natal si, apoi, sa incepi concediul de ingrijire copil.
Concediu de risc maternal
Daca lucrezi intr-un mediu (socuri, vibratii, manipulari mase grele, agenti biologici sau chimici cancerigeni si/sau mutageni, procedee industriale cauzatoare de cancer, lucru de noapte sau in subteran etc) care afecteaza sanatatea ta sau sanatatea si dezvoltarea fatului, iar felul muncii sau durata expunerii nu poate fi modificata, poti beneficia de concediul de risc maternal.
De acesta te poti bucura si daca starea ta fiziologica nu este prea buna, prin urmare trebuie sa notifici in scris angajatorul, anexand si documentul emis de medicul de familie sau de medicul specialist.
In perioada in care beneficiezi de concediu de risc maternal, esti obligata sa depui la angajator, in termen de 5 zile, documentele emise de medicul de familie/specialist cu privire la situatia ta actualizata.
Concediul de risc maternal recomandat de medic se plateste cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Reducerea programului cu o patrime
Acest drept se acorda la recomandarea medicului, daca nu poti indeplini norma intreaga de munca din motive de sanatate. In acest caz, veniturile salariale nu vor fi reduse, ci vor ramane la acelasi nivel, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Un subiect de mare interes este de la cate saptamani de sarcina poti cere reducerea programului de lucru si cat timp vei sta la birou: 6 sau 7 ore.
Daca ai indicatie de la medicului de medicina muncii, reducrea programului se face imediat dupa anuntarea sarcinii.
Potrivit OUG 96/2003, care include normele de protectie a maternitatii, programul de lucru se poate reduce cu o patrime. Deci, din 8 ore se scad doua ore. In cele 6 ore ramase, nu este inclusa pauza de masa de o ora, dar depinde de compania la care lucrezi daca este flexibila, intelegatoare sau ia in calcul fiecare minut.
Pauze pentru relaxare
La fiecare ora de lucru, este indicat sa iei 10 minute de pauza. In timpul sarcinii, chiar este imperativ sa tii cont de aceste pauze mentionate si in Raportul privind protectia maternitatii la locul de munca.
Astfel, iti asiguri o buna circulatie sangvina, un tonus muscular si reduci disconfortul abdominal.
Foto: pexels.com