Chirurgii Plastici din Romania cred ca medicii romani au facut minuni pentru pacientii raniti in clubul Colectiv
tragedie colectivaccident colectivchirurgi plasticieniacpr
Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania (ACPR) a felicitat intregul corp de medici de chirurgie plastica implicat in tratarea pacientilor cu leziuni grave de arsura dupa accidentul din clubul Colectiv.
"Mobilizarea si solidaritatea au fost extraordinare, medicii venind inclusiv din concediul de maternitate, din alte orase ale tarii, au lucrat zile si nopti fara sa plece din spitale.
Chirurgul plastician nu se afla foarte des in situatia de a salva direct vieti, insa, in cazul tratarii marilor arsi, se stabileste o legatura emotionala extrem de puternica intre medic si pacientul cu care nu a vorbit niciodata. Mmedicul ii cunoaste pe dinafara toate constantele biologice, fiecare centimetru patrat de suprafata arsa sau grefata, tratamentul si chiar si prognosticul", se arata intr-un comunicat al ACPR, citat de Agerpres.
Chirurgii recunosc ca numarul de paturi alocate special pentru pacientii arsi este relativ mic, dar, in aceasta situatie exceptionala, au fost rapid alocate paturi, in special de terapie intensiva, pentru acesti pacienti.
"S-au mobilizat toate resursele posibile, atat umane, cat si materiale pentru a face fata acestei situatii", se arata in comunicat, iar tratamentul pacientilor din Colectiv, atat local, cat si general, s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internationale.
"Sigur ca evolutia unor pacienti aflati intr-o stare atat de grava este grevata si de complicatii, care pot merge pana la decesul pacientului.
In acest caz, datorita acestei mobilizari exemplare s-a limitat foarte mult rata complicatiilor si, evident, a deceselor.
Acest lucru a fost subliniat de catre specialisti de marca veniti din Israel, Franta, Marea Britanie, care au aratat si ei ca, in astfel de cazuri, de arsuri intinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este, de regula, peste 80-90%", se arata in comunicat.
ACPR este de parere ca trebuie pus in aplicare planul deja existent de infiintare a centrelor de tratare a pacientilor arsi, conform standardelor internationale, precum si dotarea si folosirea mai eficienta a sectiilor de arsi existente in Romania.
"Pana in prezent, medicii romani au facut pur si simplu minuni pentru acesti pacienti.
La cateva zile de la producerea tragediei, o parte a pacientilor, dintre cei care pot suporta transportul, au inceput sa fie preluati de clinici din strainatate, conform unui protocol de cooperare la nivel european, care s-a mai aplicat si in cazul altor dezastre, de exemplu cele din Suedia (1998) si Olanda (2000).
Acest lucru nu inseamna ca medicii romani nu ar fi putut sa trateze in continuare acesti pacienti sau ca ar fi fost depasiti, in anumite situatii.
Aceste transferuri in strainatate s-au facut la cererea familiilor si cu sprijinul autoritatilor romane. Unele transferuri au fost refuzate de pacienti, care au considerat ca sunt foarte bine ingrijiti in unitatile din Romania.
Un lucru este sigur: atat cat va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicati in tratarea acestor bolnavi vor face tot ce se poate pentru salvarea lor.
Medicii romani nu si-au schimbat niciun moment atitudinea", a declarat dr. Dragos George Zamfirescu, presedintele al ACPR.