China nevoita sa accepte investigatia Organizatiei Mondiale a Sanatatii asupra originii pandemiei generate de noul coronavirus
La un an si o luna dupa ce China a fost obligata sa admita aparitia primelor cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus, la Wuhan, o comisie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se pregateste sa demareze o investigatie la fata locului.
Misiunea celor 10 experti ai OMS care se vor deplasa in China va fi una foarte dificila din pricina secretomaniei autoritatilor chineze, care nu au admis nicio clipa faptul ca tara lor s-ar afla la originea raspandirii pandemiei care a facut, pana in acest moment, peste 1,8 milioane de victime in intreaga lume.
OMS nu a anuntat data exacta la care echipa sa de experti va descinde la Wuhan, precizand doar ca acest lucru se va petrece in prima parte a lunii ianuarie.
Oricum, investigatia OMS asupra originii pandemiei nu este pe placul chinezilor, care resping ferm acuzatiile comunitatii internationale referitoare la faptul ca noul coronavirus ar fi scapat de sub control din laboratorul de virusologie de la Wuhan.
Faptul ca autoritatile chineze vor sa "puna batista pe tambal", cum se spune, este demosntrat si de faptul ca, saptamana trecuta, Zhang Zhan, o jurnalista din Wuhan, a fost condamnata la inchisoare pentru o serie de articole despre inceputuile raspandirii virusului, pe care le-a publicat in presa locala.
Recent, Wang Yi, ministrul chinez de externe, a declarat ca epidemia ar fi aparut, simultan, in mai multe locuri din lume, iar Wuhan nu este decat unul dintre ele.
Chinezii au acceptat cu greu vizita expertilor OMS si au facut tot posibilul ca aceasta sa inceapa, simbolic, dupa data de 20 ianuarie, cand presedintele american in exercitiu, Donald Trump isi va inchia, oficial, mandatul.
Asta pentru ca Trump a fost cel mai vehement acuzator al Chinei si a afirmat, in repetate randuri, ca noul coronavirus ar fi fost "pus in libertate" deliberat din laboratorul de virusologie de la Wuhan.
Daca echipa de experti a OMS va sosi in China saptamana viitoare, membrii ei vor fi nevoiti sa stea 14 zile in carantina, asadar ancheta efectiva nu va putea incepe decat dupa 20 ianuarie.
Echipa pe care OMS o va trimite in China este una internationala, alcatuita din experti din Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Quatar si Japonia.
Conform OMS, obiectivul misiunii "nu este acela de a gasi/ identifica un vinovat, ci de a face ca un asemenea lucru sa nu se mai repete."
Sursa foto: pexels.com