Chiar daca vine valul 4, nu mai intram in lockdown. Florin Citu crede ca inutil
lockdown
Este tot mai evident faptul ca se contureaza un nou val epidemiologic, cel de-al patrulea. Conform estimarilor realizate saptamana trecuta de Institutul National de Sanatate Publica (INSP), daca ritmul actual se mentine, pana la finele lunii octombrie vom inregistra peste 15.000 de cazuri de infectare pe zi. Acest scenariu ii determina pe multi cetateni sa se intrebe daca ne vom petrece sarbatorile de iarna, din nou, in lockdown. Ei bine, se pare ca nu.
Florin Citu: "Lockdown-ul n-a ajutat deloc, la nimic"
Primul ministru a ajuns la concluzia ca "lockdown-ul n-a ajutat deloc la nimic" si ca solutia pentru a scapa de aceasta criza sanitara nu este sa ne "baricadam", ci sa ne imunizam prin vaccinare.
"Ce vreau sa vad este cresterea vaccinarii, pentru ca e singura solutie prin care putem sa depasim pandemia. Lockdown-ul n-a ajutat deloc, la nimic, doar intarzie lucrurile. Ca sa scapam de pandemie, trebuie sa ne vaccinam. Este singura solutie.
Avem doze de vaccin, avem tot ce ne trebuie, doar trebuie sa ne vaccinam si in acelasi timp am spus ca trebuie sa mentinem si economia deschisa.
De aceea am luat si aceste masuri, cea cu certificatul verde, de a asigura ca romanii pot sa-si desfasoare activitatile in siguranta, ca vor sa mearga la restaurant, la cinematograf, ca vor sa mearga la birou, trebuie sa fie in siguranta", a declarat, marti, premierul Florin Citu, intr-o vizita in judetul Prahova.
Arafat: "Lockdown cum a fost inainte nu se preconizeaza. Noi oricum nu am fost in lockdown total"
La randul sau, si seful DSU, Raed Arafat, a fost intrebat, la finele lunii august, cu privire la posibilitatea aplicarii unui lockdown, in caz ca va veni valul al patrulea al pandemiei. Se pare ca si oficialul DSU impartaseste opinia premierului Citu si incurajeaza mai degraba vaccinarea decat lockdown-ul.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a spus ca nu vom avea parte din nou de un lockdwon total, asa cum s-a intamplat anul trecut.
Incepe vaccinarea romanilor cu a treia doza
Intre timp, conform anuntului coordonatorului campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, vaccinarea cu a treia doza ar putea incepe saptamana viitoare.
"In momentul de fata in Romania este in curs de optimizare atat platforma nationala de programare pentru cea de-a treia doza, cat si Registrul Electronic National al Vaccinarilor tocmai pentru a fi pregatiti in momentul in care demaram administrarea celei de-a treia doze in Romania.
Luam in considerare, in primul rand, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boala, cu risc mare de a nu genera un raspuns imun suficient de ridicat dupa prima schema de vaccinare - si aici sunt incluse categoriile persoanelor cu conditii de imunosupresie, dar si persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de imbolnavire si care sunt implicate in activitatile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical.
Tinand cont de situatia specifica din Romania, si anume o rata de acoperire vaccinala undeva la o treime din populatia eligibila, cu varsta de peste 12 ani, pentru controlul raspandirii infectiei in randul populatiei, accentul trebuie sa fie in continuare pus pe cresterea ratei de acoperire vaccinala, in paralel cu consolidarea raspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schema de vaccinare.
La acest moment vorbim de administrarea dozei 3 cu vaccin pe baza de ARN Mesager, respectiv Pfizer sau Moderna, pentru scheme de vaccinare care au avut initial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte tari europene a fost de a administra unul dintre cele doua vaccinuri pe baza de ARN Mesager, repet, in completarea vaccinarii cu vector viral care a fost folosit la prima schema", a explicat medicul Valeriu Gheorghita.
Totusi, exista sansa ca termenul sa fie usor devansat, spune mediul militar.
"Luam in considerare devansarea termenului anuntat, stim ca EMA urmeaza sa se pronunte pe 4 octombrie. Tinand seama de situatia epidemiologica, luam in calcul devansarea acestui termen. Saptamana aceasta are loc o sedinta de lucru la care vor participa experti si vom decide exact strategia", a mai spus acesta.