Chiar daca pandemia va fi invinsa, s-ar putea sa ne trezim ca traim intr-o lume de oameni imuni, insa depresivi si resemnati
Cand pornesti intr-o calatorie catre o destinatie pe care nu o cunosti, este normal si de folos sa te informezi despre potentialele pericole cu care te-ai putea confrunta. Cand lumea paseste intr-un nou an, un "teritoriu" necunoscut, ar fi la fel de normal si de folositor sa tina seama de pericolele cu care s-ar putea confrunta in cele 365 de zile care urmeaza.
In fiecare an, Forumul Economic Mondial elaboreaza si face public un studiu asupra riscurilor majore cu care se va confrunta omenirea in perioada urmatoare.
Editia pentru 2021 a studiului "Global Risks Report" a fost intocmita pornind de la raspunsurile primite de la peste 800 de specialisti recunoscuti pe plan mondial in diferite domenii.
Riscurile evidentiate in "Global Risks Report 2021" au fost impartite in cinci categorii (economice, de mediu, geopolitice, sociale si tehnologice) si au fost evaluate dupa doua criterii: de probabilitate si de impact.
Asa cum era de asteptat, riscul reprezentat de bolile infectiose (in special cele provocate de coronavirus) sunt in fruntea listei.
Conform "Global Risks Report 2021", bolile infectioase se situeaza pe pozitia a patra in ceea ce priveste probabilitatea, insa sunt pe primul loc ca potential de impact.
Pentru 2021, impactul bolilor infectioase asupra omenirii a fost evaluat ca fiind mai mare decat modificarile climatice si chiar decat cel pe care l-ar putea avea armele de distrugere in masa.
Altfel spus, daca actuala pandemie de coronavirus nu va putea fi controlata, ea ar putea avea un efect mai devastator asupra omenirii decat declansarea unui conflict nuclear.
Conform Forumului Economic Mondial, cele cinci riscuri cu probabilitatea cea mai mare, in acest an, vor fi (in ordine descrecatoare): manifestarile extreme ale vremii, esecul politicilor de mediu, daunele provocate mediului inconjurator de activitatile umane, bolile infectiooase, diminuarea biodiversitatii.
In ceea ce priveste impactul pe care le-ar avea evenimentele negative, pe primul loc se situeaza bolile infectioase, urmate de esecul politicilor de mediu, armele de distrugere in masa, diminuarea biodiversitatii si criza resurselor naturale.
Pe fondul pandemiei de coronavirus, in studiul elaborat de Forumul Economic Mondial pentru 2021 au aparut noi riscuri fata de editia precedenta. Este vorba despre deziluzionarea si pierderea sperantei de catre generatia tanara si de deteriorarea sanatatii mintale a populatiei, ambele fiind efecte ale restrictiilor si modificarilor survenite in viata socio-profesionala din pricina pandemiei.
Aparitia celor doua riscuri amintite este cu atat mai grava cu cat deziluzia, blazarea, pierderea sperantei si deteriorarea sanatatii mintale se "vindeca" foarte greu (uneori este nevoie de generatii).
Ok, au aparut vaccinuri impotriva coronavirusului, a inceput (cu stangul, e drept) si campania de vaccinare dar, in afara de izolare, restrictii de tot felul, carantina, distantare sociala, niciun guvern, din nicio tara, nu s-a aratat preocupat de problema mentinerii tonusului si a sanatatii psihice/ mintale a populatiei.
Drept pentru care, daca pandemia va fi invinsa, s-ar putea sa ne trezim ca traim intr-o lume locuita de oameni imuni, insa depresivi, resemnati si cu mintile ratacite.
Sau poate ca asa e programat sa arate asa-zisul "om nou": imun, deci apt de munca, de orice munca, fiindca nu-i mai pasa ce este pus sa faca, deoarece este si depresiv si resemnat.
Un robot cu nevoi minimale, care produce cat i se cere si a carui "intretinere" costa mai nimic.
Sursa foto: pexels.com