Cele mai nocive marci de ciocolata din Romania
ciocolataaditivistudiuprotectia consumatorilore-uriproduse alimentare nocive
Reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) au comandat un studiu privind prezenta aditivilor in marcile de ciocolata comercializate pe piata romaneasca. Metoda de lucru a celor de la "Protectia Consumatorului" dupa care au intocmit clasamentul ciocolatei in functie de numarul de E-uri a fost simpla: s-a luat eticheta si s-a calculat numarul de substante considerate daunatoare care se afla in continutul acestor dulciuri.
"Scopul acestei actiuni a fost acela de a atrage atentia consumatorilor asupra importantei citirii informatiilor pe care le au la indemana", a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant de relatii publice in cadrul organizatiei.
Conform studiului, pe primul loc in acesta ierarhie a "E"-urilor continute de ciocolata, cu un maxim de opt, se afla Novatini (cu crema capsuni si frisca) si Poiana (cu lapte si crema cu aroma de visine). Sapte "E"-uri contin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel si cea cu visine) si Heidi Grand Or Florentine.
Urmeaza Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu crema de capsune), Africana (cu crema de rom) si Poiana (cu frisca si capsune), care au in compozitie cate sase "E"-uri.
Cinci astfel de aditivi contin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes si amer), Primola (cu caramel sau cu capsuni), Novatini (cu coniac si cu rom), Africana (cu crema de banane) si Milka Raspberry Cream.
In continuare urmeaza Africana (cu crema de cappuccino), Poiana (varianta simpla, cea cu crema de caramel si cea cu crema de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fara zahar, cu cate patru "E"-uri.
Alte 37 de marci de astfel de dulciuri au doar un "E".
La polul opus se situeaza Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolata alba cu migdale), Lindt (ciocolata amaruie cu migdale) si Lindt (lapte 44%, ciocolata amara 22% cu alune), care nu contin niciun "E".
Cel mai des intalniti aditivi din compozitia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertaza, respectiv E322 – lecitina din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat si E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt considerati periculosi pentru sanatate.