Cea mai frecventa boala la populatia adulta din Europa
bolisanatate
Reumatism. Sub acest termen generic intra cca 200 de boli (osteoartrita, artroza, bursita, tendinita, spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida etc.) care afecteaza articulatiile, oasele, tendoanele si muschii si care duc la anchilozare si la dureri surde, extrem de greu de suportat.
Iti dai seama ca esti afectat de o boala reumatica atunci cand apar dureri persistente si puternice la incheieturi, cand te trezesti intepenit dimineata sau cand incepi sa ai dificultati la efectuarea unor miscari simple: incheierea nasturilor, desfacerea capacului unui borcan etc.
Durerile pot sa dispara in stare de repaus sau dupa 1-2 minute de miscare, alteori iradiaza in alte regiuni ale corpului.
De vina este degradarea cartilajului articular, adica a acelui tesut elastic ce acopera extremitatile oaselor din articulatii. In mod normal, suprafata acestui cartilaj este foarte neteda, facilitand mobilitatea si absorbind socurile, dar in anumite conditii (suprasolicitare, inaintare in varsta, mostenire genetica, alte afectiuni) aceasta suprafata capata un aspect neregulat.
Ca urmare, orice miscare devine mult mai dificila si are consecinte neplacute: durere, inflamatie, roseata, cresterea temperaturii locale.
Bolile reumatice pot aparea in jurul varstei de 30 de ani, cand cartilajele incep sa se erodeze incet-incet si oasele raman din ce in ce mai descoperite. Si partea proasta este ca, deoarece nu dispun de terminatii nervoase, cartilajele nu transmit nici un semnal atunci cand se declanseaza acest proces.
Un proces din pacate ireversibil. Poti doar sa fii precaut si sa impiedici declansarea lui daca urmezi cateva sfaturi simple:
1. Mananca anumite alimente. “Unse“ cu hrana potrivita, articulatiile pot functiona fara probleme pana la varste inaintate. Consuma somon salbatic, migdale, seminte de floarea-soarelui, fasole neagra, broccoli, ghimbir, mere. Un mar pe zi tine boala articulara la distanta, spun expertii, pentru ca acest fruct este bogat in quercetina, un antioxidant important in formarea de colagen.
2. Evita solicitarile excesive ale articulatiilor. Este vorba aici atat despre solicitarile repetitive pe timp indelungat specifice anumitor meserii (care impun vibratii, lovituri etc.), cat si despre traumatismele sau solicitarile permanente asupra articulatiilor datorate, de exemplu, obezitatii.
3. Fa miscare, dar nu exagera. Practica in mod constant activitati fizice de intensitate moderata (30 de minute de plimbare in fiecare zi), adopta un stil de viata sanatos, evita cu orice pret sedentarismul. Dar nici nu aluneca in extrema cealalta: exercitiile fizice care presupun ridicarea de greutati mari sunt daunatoare pentru articulatii.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 30% din adultii din Europa sufera de boli reumatice, iar procentul este in crestere pe fondul imbatranirii populatiei. Cum spuneam mai sus, aceste boli nu pot fi vindecate, dar, daca sunt depistate la timp, ele pot fi “imblanzite” astfel incat sa nu afecteze prea mult calitatea vietii.
Vezi si: Consumati carne? Daca da, iata 10 informatii care sigur va intereseaza!
Sursa foto: www.pexels.com