Cea mai echitabila solutie pentru rezolvarea problemei accesului la vaccinurile anti-covid ar fi renuntarea la drepturile de proprietate intelectuala asupra acestora
La cea mai recenta reuniune a Grupului G7, din care fac parte statele cu cele mai dezvoltate economii (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite), participantii au decis acordarea unui ajutor comun, in valoare de 7,5 miliarde de dolari, tarilor sarace pentru a le ajuta in campania de vaccinare impotriva noului coronavirus.
Reuniunea G7 s-a desfasurat vineri, 19 februarie, in format online si a reprezentat prima participare a noului presedinte american, Joe Biden, la acest forum.
Reprezentantii celor 7 state dezvoltate au abordat problema sprijinirii tarilor sarace in campania de vaccinare importiva noului coronavirus.
Participantii au pornit de la premisa ca, in conditiile in care pandemia a facut deja, in intreaga lume, aproape 2,5 milioane de victime, sprijinirea tarilor sarace in campania de vaccinare nu este doar un imperativ de solidaritate ci si o initiativa pragmatica.
In conditiile in care populatia din tarile bogate ar fi imunizata iar cea din tarile sarace nu ar avea acces la vaccin, virusul va continua sa circule in intreaga lume.
Accesul dezechilibrat la vaccin este agravat si de faptul ca tarile sarace, care nu-si pot permite sa achizitioneze cantitati mari, sunt nevoite sa plateasca pentru acesta sume mult mai mari decat statele bogate, care comanda cantitati foarte mari si se bucura de ceea se numeste discount de volum.
In urma intrunirii, tarile memebre G7 au decis sa acorde un ajutor de 7,5 miliarde de dolari tarilor sarace drept ajutor pentru achizitionarea vaccinului si derularea campaniei de vaccinare.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron a propus si ca tarile membre G7 sa doneze, cat mai rapid posibil, intre 3 si 5% din dozele de vaccin pe care le au in stoc catre tarile sarace, subliniind ca acest lucru nu ar afecta graficul si strategia de vaccinare din tarile donatoare.
Beneficiare ar urma sa fie 92 dintre cele mai sarace tari din lume.
Macron a mai spus si ca vaccinul/ vaccinurile impotriva noului coronavirus ar trebui sa fie/ sa devina un "bun public mondial".
Contributia de 7,5 miliarde de dolari anuntata de tarile membre G7 ar urma sa sustina financiar efortul COVAX, un dispozitiv international administrat de Organizatia Natiunilor Unite si de Organizatia Mondiala a Sanatatii al carui scop este asigurarea unui acces corect si echitabil la vaccin.
Sunt, insa, voci care afirma ca aceste donatii (deocamdata doar promise) nu ar fi suficiente si ca ele nu ar face decat sa cimenteze suprematia tarilor bogate asupra celor sarace.
Nu putine organizatii non-guvernamentale sustin ca cea mai echitabila si eficienta solutie pentru rezolvarea problemei accesului la vaccinurile anti-covid ar reprezenta-o renuntarea la drepturile de proprietate intelectuala asupra productiei diferitelor versiuni ale serului, astfel incat fiecare tara sa-si poata produce numarul de doze necesar.
Sursa foto: pexels.com