Ce se intampla cu cardurile de sanatate care vor expira anul acesta
card de sanatatecnas2018servicii medicale
In anul curent, vor expira mai mult de jumatate de milion de carduri de sanatate, potrivit autoritatilor sanitare. Practic, asta inseamna ca detinatorii acestora nu vor mai putea beneficia de servicii medicale in sistemul national de sanatate.
Inca din anul 2015, orice roman care vrea sa beneficieze de consultatii si tratamente medicale sau retete compensate trebuie sa aibe asupra sa un card de sanatate valabil, eliberat de CNAS. Au trecut deja trei ani de cand acest lucru este o necesitate in sistemul medical, iar o mare parte din cardurile emise atunci expira in acest an.
Ce informatii gasim pe cardul de sanatate?
In acest moment, cardul de sanatate contine datele de identificare ale persoanei asigurate. Concret, regasim: numele si prenumele, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului, data nasterii si termenul de valabilitate al cardului. La cererea asiguratului, pe card se pot inscriptiona si date medicale.
In anul 2015, s-au oferit peste 14 milioane de carduri de sanatate. O parte din acestea vor expira in 2018, iar asiguratii din Romania nu vor mai beneficia de servicii medicale. De aceea, ar trebui deja sa stii cum poti obtine un nou card de sanatate astfel incat sa poti beneficia in continuare de ajutor medical.
Cardurile da sanatate trebuie preschimbate.
Practic, atunci cand ele expira, vor fi inlocuite automat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acestea vor fi disctribuite prin Posta Romana, iar cardul va fi predat personal asiguratului in baza unui act de identitate si a unei semnaturi la primire. Purtatorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache, a clarificat de curand aceste aspecte.
Persoanele care lucreaza, care nu sunt acasa in timpul zilei, pentru a primi cardul, pentru ca acestea se ofera exclusiv detinatorului acestuia, sunt nevoiti ca in perioada cand nu poseda un card de sanatate valid, sa suporte costurile serviciilor medicale la care ar putea apela. Persoanele care nu vor putea intra rapid in posesia noilor carduri de sanatate trebuie sa stie ca nu vor beneficia de o parte din serviciile medicale.
In cazul serviciilor medicale de urgenta, nu este nevoie de un card de sanatate valid. Asiguratul va beneficia de aceste servicii, intrucat fac parte din pachetul minim de servicii medicale si se acorda chiar si persoanelor neasigurate in sistemul national de sanatate.
Cardul de sanatate este absolut necesar in sistemul medical roman, intrucat, prin intermediul sau se pot confirma si verifica serviciile primite de asigurati. Datorita introducerii lui in sistemul de asigurari sociale de sanatate, utilizarea fondurilor a devenit mai eficienta.
Citeste si:
Control la CNAS privind functionarea sistemului informatic al cardului national de sanatate