Ce sa mancam in plina pandemie? Recomandari OMS: 8-10 cani de apa pe zi. Evitati carnea rosie si alimentele procesate
omsnutritiesanatatealimente sanatoasepandemieepidemieorganizatia mondiala a sanatatii
Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis o serie de recomandari nutritionale pentru aceasta perioada. OMS recomanda o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, precum si o hidratare corespunzatoare. Dieta echilibrata si diversificata este foarte importanta, deoarece ea ajuta sistemul imunitar, bariera organismului uman de protectie impotriva bolilor.
"Nutritia si hidratarea adecvata sunt vitale. Persoanele care mananca o dieta bine echilibrata tind sa fie mai sanatoase, cu sisteme imunitare mai puternice si cu un risc mai mic de boli cronice si boli infectioase. Asadar, ar trebui sa mananci o varietate de alimente proaspete si neprocesate in fiecare zi pentru a obtine vitaminele, mineralele, fibrele dietetice, proteinele si antioxidantii de care are nevoie organismul tau.
Beti suficienta apa. Evitati zaharul, grasimea si sarea pentru a reduce semnificativ riscul de supraponderabilitate, obezitate, boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si anumite tipuri de cancer.
Mancati alimente proaspete si neprocesate in fiecare zi
Mancati fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte, fasole), nuci si cereale integrale (de exemplu, porumb, mei, ovaz, grau, orez brun sau tuberculi de amidon sau radacini precum cartof, yam, taro sau manioc) si alimente de la surse animale (de exemplu, carne, peste, oua si lapte).
Zilnic, mancati: 2 cani de fructe (4 portii), 2,5 cani de legume (5 portii), 180 g boabe si 160 g carne si fasole (carne rosie poate fi consumata de 1-2 ori pe saptamana si pasari de curte 2 −3 ori pe saptamana).
Pentru gustari, alegeti legume crude si fructe proaspete, mai degraba decat alimente bogate in zahar, grasimi sau sare.
Nu exagerati cu legumele si fructele, deoarece acest lucru poate duce la pierderea de vitamine importante.
Atunci cand folositi legume si fructe la conserve sau uscate, alegeti soiuri fara sare sau zahar adaugate.
Beti suficienta apa in fiecare zi
Apa este esentiala pentru viata. Transporta substante nutritive si compusi in sange, va regleaza temperatura corpului, scapa de deseuri si lubrifiaza si amortizeaza articulatiile.
Beti 8-10 cani de apa in fiecare zi.
Apa este cea mai buna alegere, dar puteti consuma si alte bauturi, fructe si legume care contin apa, de exemplu suc de lamaie (diluat in apa si neindulcit), ceai si cafea. Insa aveti grija sa nu consumati prea multa cofeina si evitati sucurile de fructe indulcite, siropurile, concentratele de suc de fructe, fainoase si bauturile, deoarece toate contin zahar.
Mancati cantitati moderate de grasimi si ulei
Consumati grasimi nesaturate (de exemplu, gasite in peste, avocado, nuci, ulei de masline, soia, canola, floarea soarelui si porumb), mai degraba decat grasimi saturate (de exemplu, gasite in carne grasa, unt, palmier si ulei de nuca de cocos, smantana, branza si untura ).
Alegeti carnea alba (de exemplu, pasarile de curte) si pestele, care, in general, au un continut scazut de grasimi, in loc de carne rosie.
Evitati carnea procesata, deoarece are un continut mare de grasimi si sare.
Atunci cand este posibil, optati pentru lapte si produse lactate cu continut redus de grasimi.
Evitati grasimile trans produse industrial. Acestea se gasesc adesea in alimente procesate, fast-food, gustari, mancare prajita, pizza congelata, placinte, fursecuri, margarine.
Manancati mai putina sare si zahar
Cand gatiti si pregatiti mancarea, limitati cantitatea de sare si condimente bogate in sodiu (de exemplu, sos de soia si sos de peste).
Limitati aportul zilnic de sare la mai putin de 5 g (aproximativ 1 lingurita) si folositi sare iodata.
Evitati alimentele (de ex. gustari) cu continut ridicat de sare si zahar.
Limitati consumul de bauturi racoritoare sau de soda si alte bauturi cu continut ridicat de zahar (de ex. Sucuri de fructe, concentrate si siropuri de fructe, lapte aromat si bauturi cu iaurt).
Alegeti fructe proaspete in loc de gustari dulci, cum ar fi prajituri, prajituri si ciocolata.
Evitati sa mancati afara
Mancati acasa pentru a reduce rata de contact cu alte persoane si pentru a reduce sansa de a fi expus la COVID-19. Va recomandam sa mentineti o distanta de cel putin 1 metru intre dvs. si oricine tuseste sau stranuta. Acest lucru nu este intotdeauna posibil in medii sociale aglomerate, cum ar fi restaurante si cafenele. Picaturile de la persoanele infectate pot ateriza pe suprafete si pe mainile oamenilor (de exemplu, clienti si personal), iar cu multe persoane care vin si merg, nu puteti spune daca mainile sunt spalate suficient de regulat, iar suprafetele sunt curatate si dezinfectate suficient de rapid.
Citeste si:
Reconfigurarea spatiului public - o actiune necesara post-pandemie, pentru care statele dezvoltate incep sa se pregateasca
Consiliere si asistenta psihosociala
In timp ce nutritia si hidratarea corespunzatoare imbunatatesc sanatatea si imunitatea, acestea nu sunt magice. Persoanele care traiesc cu boli cronice care sunt suspecte sau au fost confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus ar putea avea nevoie de sprijin cu sanatatea lor mentala si dieta pentru a se asigura ca se mentin in stare buna de sanatate.
Cauta consiliere si sprijin psihosocial de la profesionistii din domeniul sanatatii instruiti in mod corespunzator si, de asemenea, consilieri laici si colegi din comunitate",
recomanda OMS.
Citeste si:
Orgoliile starii de urgenta