Ce nu stiai despre hormonul dragostei
hormonul dragosteioxitocinarelatiisocial
Oxitocina, sau asa-numitul "hormon al dragostei" este responsabila de provocarea multor efecte fizice si psihice, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor.
Influenta hormonului asupra comportamentului uman este originara din creier, unde oxitocina este produsa de care hipotalamus. Hormonul este mai apoi transferat la o alta glanda si eliberat in sistemul sangvin. Receptorii de oxitocina sunt raspanditi in tot corpul, in celule.
Nivelurile acestui hormon tind sa fie mai ridicate atat atunci cand suntem stresati, cat si cand ne confruntam cu o experienta de socializare, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie.
"Este ca un hormon de atasament, ai putea spune", sustine psihologul Carol Rinkleib Ellison din California. "El creeaza sentimnte de calm si apropiere", a adaugat acesta.
Desi oamenii de stiinta stiu de mult timp care sunt rolurile pe care le are oxitocina in procesele de nastere si alaptare, cercetatorii din California au vrut sa afle mai multe. Studiile lor s-au centrat pe efectele pe care oxitocina le are asupra corpului si mintii.
Rezultatele spun ca "hormonul dragostei"…
1. Promoveaza atasamentul
2. Solidifica relatiile
3. Usureaza si reduce stresul
4. Cristalizeaza amintirile emotionale
5. Faciliteaza nasterea si alaptarea
6. Imbunatateste erectia
7. Reduce nevoia de droguri si usureaza sevrajul
8. Imbunatateste abilitatile sociale, in special in cazul persoanelor autiste
9. Reduce teama de ceilalti oameni
10. Declanseaza instinctele de protectie
11. Induce starea de somn si are efect calmant
12. Creste generozitatea
Sursa: myhealthnewsdaily.com
Sursa foto: flickr.com/photos/titlap