Cauze minimalizate pentru molima insomniei
somninsomniestudiisedativecercetarianimale de companiedr. psihiatru lois krahnclinica mayo din sua
De cate ori, atunci cand ti-ai pus capul pe perna, ochii nu s-au lasat pacaliti si, in loc sa adormi, morisca gandurilor a inceput sa-si cante aria preferata?
Ziua urmatoare si toate grijile prezente erau acolo. Imbracate in haine de lucru, tropaiau nestingherite de nimic. Nici de ora inaintata, nici de lumina reflectata de luna, nici de nevoia ta de somn. Si cu cat te inversunai mai tare sa atipesti, cu atat mai tare iti aminteai si detalii care in cursul unei zile agitate iti scapa.
La inceput, poate nu ai luat prea in serios o noapte care ti-a sapat cearcane. Ai inceput apoi sa iei cate un calmant care sa-ti asigure un somn acolo..., fie el si artificial. "Bune" si sedativele... Nu mai ai insa cum sa le scoti din "masa de seara" si, astfel, obiceiul s-a instalat. Consecintele grave asupra starii de sanatate incep sa capete teren si nici animalutul tau favorit nu te mai poate scapa de inca un stres in plus. Ba chiar te intrebi ce te-a determinat sa-l iei de suflet...?!
Papagalul caraie cand ii vine. Pisica, mult prea curioasa, scotoceste nu stiu ce toata noaptea prin casa. Broasca testoasa... Offff, nu stii daca a murit sau doar hiberneaza... Iar in patul tau nu mai e loc pentru ca nu ai fost destul de ferm atunci cand ochii lui Terry, catelusul tau dragut, dar problematic, te implorau sa-I lasi langa tine. Cand a ajuns el in pat si tu pe jos? Mai stii raspunsul, cand toata noaptea vezica lui slaba te-a scos afara?
Pana la urma, te-ai gandit ca si animalul de companie poate fi o sursa de alimentare pentru neodihna de noapte? Expertii clinicii Mayo din SUA sunt de parere ca tot mai multe persoane acuza probleme cu somnul si vin la doctor pentru ajutor. Raportand ca animalele de casa ii impiedica sa doarma normal. Astfel, in 2013, procentul celor obositi de animale, dornici de un tratament adecvat, era de aproximativ 10%. Comparativ cu 1% in 2002.
Autorul acestui studiu, dr. psihiatru Lois Krahn, a declarat ca in momentul in care oamenii devin iritati de comportamentul si de problemele medicale ale animalelor de companie, ar trebui cercetati de catre specialisti, in scopul gasirii unor modalitati care sa le optimizeze somnul. Recomandarile vizeaza investigatii amanuntite pentru gasirea celor mai potrivite cai de corectare a somnului.
Medicul aminteste si cazul unui pacient cu un papagal, care, in mod constant, isi trezea stapanul la ora 6,00 cu tipete. "Trebuie sa fi crezut ca era cocos", conchide doctorul Krahn.
Dificultatile cele mai mari le-au avut persoanele cu animale foarte rasfatate, precum si cele care detineau mai multe animale de companie.
(sursa: dailymail.co.uk, imagine: Bigstockphoto.com)