Cati pasi sunt de la toaleta din curtea scolii la tabla electronica
educatie romaniaveceuri curtea scoliiigiena scolitable electronicebuget educatie
Una dintre putinele diferente intre cine ne conducea inainte de 1989 si aproape toti cei reciclati in postura de... lideri dupa iarna acelui an, este recunoasterea problemelor.
De aici si pana la rezolvarea lor, s-ar putea crede ca este un singur pas. Gresit! Sunt milioane de pasi, majoritatea facuti sau mai bine zis batuti pe loc, cu exceptia unora foarte grabiti ai unor elevi si profesori romani spre grupul sanitar din fundu' curtii de scoala.
Dupa aproape un secol si ceva de la Marea Unire, dintre care aproape 30 de ani, chipurile, fara comunism, Romania a ajuns sa mai numere 1.460 de scoli cu grupurile sanitare sapate-n dos de curte.
Fiind lipsite, asadar, de apa curenta, nu au nici autorizatie sanitara. Macar bine ca lipsa de igiena nu este certificata tocmai de cei care au in grija domeniul.
Acestea sunt datele oficiale, anuntate chiar de doamna ministru al Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu.
Tot domnia sa a promis ca, in 2019, (an din care au trecut deja aproape doua luni) aceasta problema va fi rezolvata cu bani de la bugetul de stat.
Sefa doamnei Andronescu, doamna Viorica Dancila, declara, saptamana trecuta, in sedinta in care Guvernul adopta proiectul de buget pentru 2019, ca, in construirea acestuia a avut in vedere sustinerea a trei piloni principali: sanatatea, educatia si investitiile publice.
Sefa Guvernului a si enumerat cateva programe importante: dotarea fiecarei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive, rechizite de 700 de milioane de lei pentru vreo doua milioane de pusti si pustoaice si majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.
De la dansa, trecem la cineva care, desi are o mai stransa legatura cu informatica, se ocupa, acum, si de ceva cel putin la fel de important.
Recent Bill si Melinda Gates, copresedinti ai fundatiei omonime, au atras atentia ca toaletele viitorului nu sunt cea mai sexy inventie, dar pot salva milioane de vieti.
La fel ca doamna Andronescu, si cei doi au rostit niste cifre, care ar trebui sa-i includa si pe elevii romani, privati de privata de secol 21: peste doua miliarde de persoane din toata lumea nu au acces la o toaleta decenta, iar asta face ca... resturile lor sa ajunga unde nu trebuie, cauzand decesul a aproape 800 de copii, pe zi.
Bill Gates a amintit ca, acum opt ani, el si sotia sa i-au provocat pe oamenii de stiinta din toata lumea sa reinventeze toaleta, iar, in 2018, rezultatele au fost expuse la un targ al toaletelor, organizat la Beijing.
Vizitatorii au putut constata ca toaletele de ultima generatie omoara agentii patogeni, nu necesita infrastructura de canalizare, surse externe de apa sau surse continue de curent electric.
Ele pot neutraliza germenii si trata dejectiile sau le pot transforma pe cele de tip "numarul 2" in ingrasaminte utilizate in agricultura, iar pe cele de tip "numarul 1" in apa pentru... spalarea mainilor.
Insa, aceste performante sunt umbrite de pretul toaletelor, astfel incat Fundatia Bill & Melinda Gates se straduieste sa faca accesibile noile toalete statelor sarace.
Ne numaram printre ele? Din unele puncte de vedere, da; din altele, nu. Cert este ca statul roman se... screme, de ani de zile, sa le asigure elevilor si profesorilor din zone mai putin civilizate, grupuri sanitare decente.
In loc de tablele alea electronice interactive, nu ar fi mai bine sa aduceti in scoli interactiunea cu igiena de secol 21?
Foto: pexels.com