Cate fructe si legume trebuie sa consumam in fiecare zi si de ce
fructelegumebeneficiisanatateoms
Beneficiile consumului de legume si fructe nu mai sunt constetate de prea multa lume. Acum, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a calculat si cam care ar fi consumul optim zilnic.
OMS ne recomanda sa mancam 600 de grame de fructe si legume in fiecare zi, fapt care ar preveni 14% din decesele provocate de cancerul gastrointestinal, 11% din bolile cardiovasculare si 9% din mortile provocate de infarct.
Avantajele terapeutice ale fructelor sunt detaliate in cartea "Frutoterapia", publicata in Spania.
Recomandarile acestui adevarat ghid sunt facute de catre doctorul Montse Folch, membru al Centrului Medical Hospital Quiron Teknon.
Potrivit ghidului, ciresele ajuta la combaterea infectiilor; kiwi este o sursa bogata in vitamine; caisele au proprietati antiinflamatorii; prunele sunt cel mai bun laxativ natural; pepenele rosu hidrateaza; portocalele sunt o sursa de vitamina C; bananele sunt bogate in magneziu necesar inimii, iar marul este alimentul perfect.
Cartea semnaleza cateva dintre proprietatile generale ale fructelor si modul in care acestea ne imbunatatesc sanatatea.
Astfel, fructele de sezon sunt cele mai bune in prevenirea si combaterea afectiunilor legate de respectivul anotimp al anului.
In ceea ce priveste sanatatea digestiva, fructele sunt principala sursa de fibre pentru organism, obligatorii pentru o buna functionarea a sistemului digestiv.
Totodata, fibrele faciliteaza eliminarea grasimilor si regleaza nivelul colesterolului, lucru de care beneficiaza arterele si inima.
In aceleasi timp, numeroase studii stiintifice au confirmat ca alimentatia este elementul cheie pentru a preveni diferite tipuri de cancer.
Si sanatatea emotionala si psihica sunt legate strans de consumul de legule si fructe, tot ele contribuind la controlarea greutatii si la mentinerea unui aspect fizic placut.