Cat mai merge spaga in spitalele din Romania: La Sf. Ioan te costa 60 de lei pe tura numai asistentele si infirmierele
spagaspitaleromaniasange
Zilele acestea am fost la spital pentru a vizita o ruda apropiata, aflata la reanimare. Familia mea a dat spagi atat de mari incat mi-a trecut prin cap, sincer va spun, ca daca voi fi vreodata bolnav grav, as dori sa "ma curat repede" pentru a nu ajunge sa stau cu saptamanile sau lunile prin spital si sa fiu o povara financiara pentru familie. Ce se intampla in spitalele romanesti este o combinatie de hotie, dezumanizare a personalului medical, grosolanie, lipsa de civilizatie, de compasiune si cersatorie. Un sistem mafiot care incepe de la poarta spitalului, de la paznic.
Vorbind cu oamenii care asteptau pe holuri ca cei dragi sa iasa din operatie sau se aflau la reanimare, am aflat cat trebuie sa "cotizam" la personalul medical pentru ca ruda noastra sa aiba toate sansele la viata. Asistentii si infirmierii costa, la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, 60 de lei pe tura. Fara acesti bani, sansele sa iesi cu bine din spital se reduc substantial. Vorba aia, nu te baga nimeni in seama.
Doamna A. (o voi numi asa) mi-a spus ca sotul sau se afla de doua luni la reanimare si ca pana acum a dat 60 de lei in fiecare zi doar la asistente si infirmiere. Asta inseamna 1.800 de lei pe luna, mai mult decat salariul mediu pe economie in Romania! Inmultind cu doi, presupunem ca femeia a dat pana acum, la asistenti si infirmieri, 3.600 de lei! Tot aceasta domna mi-a povestit despre o femeie nevoiasa, care avea doar 5 lei, singurii sai bani. I-a bagat in buzunarul asistentei sefe. Cand a vazut ca sunt "doar" 5 lei, aceasta i-a aruncat banii pe pat si i-a spus: "Eu lucrez 12 ore aici!".
Am aflat si ca "pretul" nu scade dupa ce pacientul este mutat de la reanimare inapoi la salon. Suma ramane batuta in cuie: 10 lei pe cap de asistent sau infirmier pe tura.
Sunt voci care sustin ca pacientii sunt de vina, pentru ca i-au invatat asa pe lucratorii din spitale. Aici este aceeasi intrebare: cine a fost primul, oul sau gaina? Cine este vinovat: pacientul ca a dat primul spaga sau angajatul din spital ca a cerut? Eu sunt ingaduitor. Stiu ca nu putem atinge un anumit nivel de civilizatie intr-un timp scurt. Insa condamn personalul din spitale pentru modul in care abuzeaza de spaga. Cred ca ar trebui sa se multumeasca cu mult mai putin si sa se mai uite si la oameni inainte de a intinde mana. Nu generalizez. Nu spun ca toti medicii, asistentii si infirmierii din spitale sunt asa. Sunt si exceptii. Eu stiu una. Am fost operat de urgenta la ganglioni si doctorul nu a vrut absolut niciun ban. Nici macar 50 de lei.
O altfel de forma de cersatorie
Am mers cu sotia la spitalul Sf. Ioan cu o ora inainte sa se schimbe tura asistentelor. Pe cand sotia se afla in vizita in salonul de reanimare, una dintre noile asistente intrate pe tura de noapte a avut grija sa-i precizeze, sugestiv: "Eu sunt acum pe tura." Bineinteles si-a facut treaba pe acolo si nu a plecat pana nu a primit spaga de 10 lei. Mai mult, daca nu dai banii, esti evacuat de urgenta din salonul de reanimare (si de pe hol daca nu sunt ore de vizita) si nu esti lasat nici macar sa bagi capul pe usa pentru a vedea daca ruda se simte bine. Apoi, noii infirmieri de pe tura, destul de nepasatori in primele momente cu ruda noastra, au devenit brusc numai lapte si miere dupa ce si-au primit "partea".
Eu inteleg ca personalul medical din Romania este prost platit, insa sa ajungi sa cersesti (pentru ca asta e, cersit) in asa hal si pana la urma sa conditionezi salvarea de vieti de spaga este inuman. Ma indoiesc insa ca lucrurile se vor schimba, chiar daca personalul din spitale va fi mai bine platit. Acest flagel al spagii este atat de inradacinat in spitale incat cu greu va mai putea fi combatut.
Un al caz intalnit este cel al doamnei B., care a avut copilul bolnav si a stat cu el in spital un an. "Doar in primele doua-trei luni, spagile m-au costat circa 7.000 de lei", mi-a spus ea.
La centrul de donare de sange paznicul cere 50 lei pentru un donator
La centrul de donare de sange de langa Spitalul Filantropia paznicul iti cere 50 de lei pentru a-ti face rost de donatori pentru un prieten sau ruda care are nevoie de sange. Calculul e simplu: ai nevoie de trei donatori, platesti 150 de lei. Ii dai biletelul cu numele persoanei pentru care doresti sa se doneze sange si cu spitalul in care este internat a si totul e rezolvat. Paznicul trece biletelul la doamnele de la receptie (care probabil primesc si ele o parte din spaga) si de acolo sunt directionate trei doze, de la persoane care doneaza voluntar (fara a indica vreun pacient), catre persoana de pe bilet. Acest lucru l-am aflat tot pe propria piele, saptamana trecuta, dupa ce eu nu am reusit sa donez sange pentru ruda din spital si, disperati, a trebuit sa gasim solutii.
Manager.ro ar vrea sa afle cat "mai merge" spaga in spitalele romanesti. Ati avut vreo ruda in spital recent? Cat ati dat spaga? Nu ezitati sa ne scrieti la comentarii sau la adresa de email adrian.popa@manager.ro.
Sursa foto: Manager.ro