Cat de mult poate trai un om?
persoane longevivesperanta de viatabolile batranetii
In tarile dezvoltate traiesc din ce in ce mai multe persoane longevive. Si asta gratie unei multitudini de factori favorabili atingerii unei varste inaintate, cum ar fi hrana suficienta, apa curata si eradicarea a numeroase boli infectioase. Speranta de viata a crescut spectaculos in aceste tari - practic ea s-a dublat pe parcursul secolului XX, de la 40 la 80 de ani, iar proportia celor care ating 65 de ani s-a marit de 3 ori, de la 30% la 90%.
Lumea a fost uimita in 1997, cand frantuzoaica Jeanne Calment a implinit varsta de 122 de ani, devenind cea mai varstnica persoana de cand se fac inregistrari demografice, dar nu incape nicio indoiala ca multi dintre nou-nascutii de astazi vor atinge lejer aceasta varsta.
Speranta de viata in tarile dezvoltate creste cu 2-3 ani la fiecare 10 ani calendaristici, ceea ce inseamna, mai sugestiv, ca nou-nascutii care se nasc astazi vor trai, in principiu, cu 6 ore mai mult decat nou-nascutii de ieri. Iar asta arata foarte clar ca prima persoana care va trai 135 de ani s-a nascut deja.
Doar ca exista si un pret pentru atingerea unei varste foarte inaintate. Este vorba despre riscul crescut de a ne confrunta cu tot felul de boli noi ale batranetii, pe care inca nu le cunoastem suficient tocmai pentru ca nu au existat pana acum suficiente persoane longevive care sa fie afectate.
Ca sa intelegeti mai bine, putem da un exemplu din perioada actuala: ateroscleroza, manifestata prin ingrosarea si blocarea vaselor de sange. Multi cred ca aceasta este o afectiune recenta, rezultatul unui stil de viata modern, caracterizat de fumat, mancat in exces si lipsa exercitiilor fizice, dar adevarul e ca semne ale aterosclerozei s-au gasit si la mumiile egiptene.
E-adevarat, egiptenii de acum cateva mii de ani n-au murit din aceasta cauza, deoarece putini dintre ei atingeau pe atunci 50 de ani, varsta la care apare de obicei atacul de cord (expresia cea mai clara a aterosclerozei). Dar ideea ramane, anume ca odata cu avansarea in varsta (si vorbim aici de 100 de ani sau chiar mai mult) ne vom confrunta cu afectiuni noi, despre care nu stim deocamdata mare lucru.
Partea buna insa este ca, asa cum s-a intamplat si in cazul aterosclerorozei, medicina va tine pasul si va gasi solutii pentru diminuarea efectelor lor negative.
Ganditi-va ca, fata de acum 50 de ani, acum avem tehnici si tehnologii cardio-vasculare care au redus cu 80-90% riscul de a deceda in urma unui atac de cord. Sau ganditi-va la valve cardiace, proteze performante, lentile de contact, adica la lucruri care, pana sa devina efectiv realitate, sunau a science-fiction. Sau ganditi-va la miracolul pe care l-a produs aparitia penicilinei in combaterea infectiilor .
Cu siguranta, astfel de descoperiri vor fi si in viitor. Medicina evolueaza spectaculos si permite impingerea din ce in ce mai departe a limitei de varsta a unui om. Plus ca trebuie tinut cont si de progresul tehnologic, care ii indreptateste pe multi specialisti sa considere ca in viitorul nu foarte indepartat omul va fi de fapt o semi-masinarie - un trup impanat cu diverse dispozitive computerizate ce ii vor permite sa traiasca lejer 200 de ani.