Colonoscopia este o investigatie care urmareste sa identifice eventuale leziuni precanceroase la nivelul colonului, inainte ca acestea sa ajunga sa declanseze una dintre cele mai frecvente boli maligne la nivel mondial, cunoscuta sub denumirea de cancer colorectal.
Colonoscopia este un test de screening recomandat tuturor persoanelor cu varsta mai mare de 45 ani. Aceasta ar trebui repetata o data la fiecare 10 ani sau mai des, in functie de rezultatele obtinute cu ocazia colonoscopiei anterioare. De asemenea, medicul gastroenterolog poate recomanda sa faci o colonoscopie mai devreme de varsta de 45 de ani daca ai antecedente familiale de cancer de colon, simptome sugestive pentru leziuni maligne ale colonului sau un istoric medical care evidentiaza un nivel de risc crescut.
Uneori, pacientul se confrunta cu o serie de simptome care pot impune efectuarea unei colonoscopii in scop diagnostic. Unul dintre cele mai frecvente semne care pot indica necesitatea unei colonoscopii sunt schimbarile neobisnuite in tranzitul intestinal. Aceste schimbari pot include constipatia sau diareea care persista mai mult de cateva saptamani, precum si schimbari in aspectul scaunelor. Scaunele care devin foarte subtiri sau care contin sange pot fi un indicator al prezentei unor probleme de sanatate, inclusiv a cancerului de colon. Citeste mai multe despre hemoragia rectala sau anala aici!
Interpretarea rezultatelor colonoscopiei este o etapa esentiala in intelegerea starii de sanatate a pacientului. Rezultatele acestei investigatii pot fi normale sau anormale. In cazul unor rezultate normale, nu sunt identificate anomalii sau semne patologice in colon, ceea ce indica faptul ca pacientul nu are probleme majore de sanatate la nivelul acestui organ. In schimb, rezultatele anormale pot indica prezenta unor probleme de sanatate cum ar fi polipi, hemoroizi, inflamatii, tumori sau alte afectiuni.
Polipii sunt excrescente anormale de tesut care pot fi identificate in timpul unei colonoscopii. Majoritatea polipilor sunt benigni, dar exista si cazuri in care acestia pot fi precancerosi sau cancerigeni.Aproximativ 30% dintre persoanele cu varsta peste 50 de ani au polipi in colon. De aceea, este cruciala indepartarea si analizarea lor pentru a determina daca sunt maligni.
In cazul in care au fost prelevate probe de tesut in timpul colonoscopiei pentru analize patologice, rezultatele pot necesita interpretare suplimentara. Acestea pot indica prezenta cancerului, a unei infectii, a unei inflamatii sau a altor conditii medicale. De exemplu, o inflamatie cronica poate fi un semn al unei boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa.
Dupa interpretarea rezultatelor, urmeaza etapa stabilirii pasilor urmatori. In functie de rezultatele colonoscopiei, pot fi necesare ulterior alte teste sau tratamente. Este important ca pacientul sa discute cu medicul sau despre semnificatia rezultatelor si sa inteleaga ce ar trebui sa faca in continuare.
Efectuarea unei colonoscopii poate fi privita ca un mod de a preveni o eventuala patologie grava, sau ca o metoda de diagnostic, in cazul existentei unor simptome sugestive in sfera digestiva. Medicul specialist este cel mai in masura sa iti recomande efectuarea unei colonoscopii, atunci cand o considera necesara, dar si cel mai priceput sa iti ofere raspunsuri la eventualele intrebari pe care le-ai putea avea referitor la starea ta de sanatate.
Surse:
Ultimele NOUTATI
Sfatul unui consultant financiar: cand luati un credit, puneti raul inainte. Veti putea sustine rata peste 15 ani daca va imbolnaviti?
Ce isi doresc angajatii romani de la cariera, dupa 45 de ani. Date surprizatoare de pe piata muncii
Harta antreprenoriatului romanesc: cum s-au dezvoltat firmele noastre in ultimii 15 ani?
Partenerii nostri
Desfiintarea unor locuri de munca. Procedura si documentatie, explicate de specialisti
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului - PROCEDURA
Facilitati fiscale reglementate de O.U.G. nr. 107/2024 (anulare accesorii si debite principale)
Untold SRL, amendata cu 15.000 EURO pentru nerespectarea GDPR: ce au descoperit autoritatile
Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Top 15 greseli in Telemunca pentru care angajatorii pot fi amendati: studii de caz