Care sunt dezavantajele testelor de saliva pentru depistarea SARS-CoV-2
dezavantaje teste salivateste covid salivateste covid in vitro
Desi, in alte state, testele de saliva pentru depistarea noului coronavirus sunt permise, in Romania, folosirea lor este controversata. Tocmai de aceea, o companie de diagnosticare in vitro a publicat o analiza a avantajelor si dezavantajelor presupuse de metodele de recoltare a probelor biologice folosite in depistarea infectiei cu SARS-CoV-2.
Potrivit analizei DDS Diagnostic, desi testarea din tamponul nazofaringian este considerata cea mai precisa, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda recoltarea prin tamponul nazal, mult mai confortabila pentru pacient si cu o acuratete foarte ridicata.
Chiar daca recoltarea pare a fi mai simpla si cumva comoda pentru pacient in cazul testelor cu proba biologica din saliva, acuratetea este scazuta si rezultatele fals negative sunt frecvente.
Comparativ, depistarea din proba nazala se poate face oricand, fara o pregatire prealabila a pacientului, in timp ce recoltarea probei de saliva presupune anumite restrictii impuse pacientului inainte de recoltare pentru validarea probei si, deci, a testului.
Pentru depistarea infectiei cu SARS-CoV-2 prin intermediul testelor rapide se pot utiliza urmatoarele probe biologice: tampon nazofaringian, tampon nazal, saliva. Testarea pentru infectia SARS-CoV-2 din tamponul nazofaringian este considerata cea mai precisa, insa recoltarea poate fi neplacuta si dificila pentru unii pacienti.
De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda recoltarea prin tamponul nazal, o metoda mult mai confortabila pentru pacient, cu o acuratete foarte ridicata. Tamponul nazal se introduce doar 2-3 cm in nas. Procesul de recoltare este identic cu acela prin care, cu un tampon, se curata interiorul narii, nu irita si nu creeaza niciun fel de neplacere persoanei care doreste sa se testeze.
Depistarea infectiei SARS-CoV-2 cu proba biologica efectuata prin tampon nazal prezinta urmatoarele avantaje: testul are o precizie de peste 95% si este complet neinvaziv; proba se poate recolta in orice moment al zilei, fara o pregatire prealabila a persoanei care se testeaza; proba nazala, conform studiilor existente, este mai relevanta pentru SARS CoV-2, avand in vedere ca este un virus al cailor respiratorii.
De asemenea, acest tip de testare permite autorecoltarea, care se poate face inclusiv de catre copii si persoane varstnice, deoarece capatul cu care se recolteaza proba este un tampon special care nu produce leziuni (zgarieturi, rani) pe mucoasa.
In ceea ce priveste depistarea infectiei cu SARS-CoV-2 cu proba biologica din saliva, desi recoltarea pare a fi mai simpla si comoda pentru persoana de la care se recolteaza proba, acuratetea poate fi mai scazuta si rezultatele fals negative pot fi mai frecvente, deoarece noul coronavirus este un patogen predominant respirator, iar cantitatea de copii virale din saliva este mai scazuta, asa cum arata studiile raportate in literatura de specialitate de catre grupuri de cercetatori din Europa, SUA si Asia.
In plus, recoltarea probei de saliva presupune o pregatire a pacientului inainte de recoltare a probei. Acuratetea testarii prin tehnica PCR pentru SARS-CoV-2 este mai scazuta pentru probele de saliva. Studiile desfasurate DDS Diagnostic au obtinut rezultate mult inferioare pentru testele rapide din saliva fata de cele din tampon nazal sau nazofaringian pentru detectarea SARS-CoV-2.
Proba de saliva prezinta doua dezavantaje. Primul se refera la pregatirea persoanei care se va testa si momentul din zi al recoltarii probei. Ideal ar fi ca saliva sa se recolteze dimineata, fara ca persoana sa se spele pe dinti, sa consume orice fel de lichid (nici apa) sau alimente.
Daca recoltarea se face in timpul zilei, trebuie sa existe o pauza de cel putin o ora (ghidurile medicale recomanda minimum 3 ore), in care persoana care se testeaza sa nu consume niciun fel de lichid, aliment, guma de mestecat si sa nu fumeze.
Daca nu se respecta aceste reguli, probabilitatea ca rezultatul sa fie fals pozitiv sau negativ este foarte mare.
Al doilea dezavantaj este ca recoltarea salivei nu se poate realiza de catre copii foarte mici si persoane cu anumite dizabilitati. Acestia nu pot sa produca o cantitate suficienta de saliva necesara efectuarii unui test precis si valid.
Alegerea testului rapid cu acuratetea cea mai ridicata este esentiala
Testele rapide trebuie sa indeplineasca o serie de criterii pentru a fi aprobate pentru utilizare, iar precizia ridicata este o caracteristica esentiala. Companiile care produc aceste instrumente de diagnostic realizeaza studii pentru a verifica acuratetea testelor IVD (in vitro). Rezultatele sunt obtinute in conditiile recoltarii adecvate a probei biologice necesare. Pentru ca un subiect sa efectueze un test rapid care sa aiba o precizie ridicata, este necesar sa realizeze recoltarea corespunzatoare a probei, conform instructiunilor atasate testului IVD.
Evitarea unor rezultate fals negative ale testelor de diagnostic este foarte importanta, deoarece, in lipsa depistarii unor cazuri care sunt, de fapt, pozitive, sunt intarziate interventiile terapeutice si epidemiologice, iar transmiterea virusului la persoanele cu care pacientul are contact este mai mult decat posibila. Prin urmare, alegerea unui test rapid care are o acuratete cat mai ridicata este esentiala.
Pandemia a evidentiat necesitatea dezvoltarii si utilizarii unor metode de diagnostic care sa poata fi folosite pe scara larga, datorita unui pret scazut per test, posibilitatii productiei in masa, obtinerii unui rezultat rapid, toate acestea in contextul mentinerii unei precizii ridicate.
Testele rapide respecta aceste conditii, insa obtinerea unui rezultat cu o acuratete ridicata depinde nu doar de cum au fost dezvoltate si produse kiturile, ci si de modul in care fiecare subiect realizeaza recoltarea probei biologice, o etapa esentiala care poate influenta semnificativ rezultatul.
Testele de diagnostic in vitro sunt instrumente utilizate tot mai frecvent in practica pentru stabilirea unui diagnostic si au drept scop identificarea unor compusi, a unor markeri sau depistarea prezentei unui microorganism in probe biologice preluate de la un subiect.
Testele IVD sunt simplu de utilizat, au o acuratete ridicata si ofera un rezultat in scurt timp. Pe baza rezultatelor acestor teste rapide, se poate stabili cum va avea loc gestionarea ulterioara a pacientului si initierea unor proceduri terapeutice sau de investigare suplimentara.