Campania de informare privind gripa lansata la Bucuresti la initiativa biroului OMS Romania
conferinta mediafaxorganizatia mondialagripasezon gripalinfectii
Agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, organizeaza o conferinta pentru a marca lansarea si in Romania a Campaniei de informare privind gripa, campanie lansata in Europa, in fiecare an, in data de 30 octombrie.
Conferinta, din seria "Mediafax Health Conferences", va avea loc la Spitalul Filantropia din Bucuresti, sala Amfiteatru, incepand cu ora 9.30 si va fi sustinuta de: Dr. Dorel Sandesc, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, Dr. Amalia serban, director adjunct, Ministerul Sanatatii, Prof. Dr. Sorin Oprescu, Primar General Bucuresti, Dr. Adriana Pistol, Institutul National de Sanatate Publica, Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, director general, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei, Mircea Timofte, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Dr. Victor Olsavszky, seful biroului OMS in Romania.
In cadrul evenimentului vor fi abordate teme precum: strategia Ministerului Sanatatii privind imunizarea populatiei pin administrarea vaccinului anti-gripal, obiectivele si planul actiunilor de informare ale OMS cu privire la importanta vaccinarii, vaccinarea gravidelor impotriva gripei, rolul medicului de familie in informarea privind importanta vaccinarii si monitorizarea persoanelor aflate in grupele de risc, accesul populatiei la vaccinuri, informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat inainte sezonului gripal 2014-2015, informatii de interes pentru populatie privind riscurile pe care le implica gripa, comunicarea eficienta privind vaccinarea antigripala.
Conferinta reuneste reprezentanti ai autoritatilor, specialisti, asociatii ale pacientilor si reprezentanti ai presei.
Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un procent de 5 pana la 15% din populatie este afectata anual de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale. Grava problema de sanatate publica, gripa afecteaza toate persoanele, indiferent de varsta, insa adultii cu varsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt recunoscuti ca fiind categoriile cele mai vulnerabile. Acestor li se alatura persoanele care sufera de afectiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efect negative asupra sistemului imunitar.
La nivel global, gripa afecteaza 5% - 10% dintre adulti si 20% - 30% dintre copii. Cele mai multe persoane care ajung sa fie spitalizate sau chiar sa moara din cauza gripei sunt din grupele de risc (copiii mici, batranii si persoanele cu afectiuni grave). Anual, epidemiile de gripa genereaza la nivel mondial intre 3 si 5 milioane de cazuri severe de gripa si intre 250.000 si 500.000 de cazuri de deces.
Pentru controlul efectelor gripei asupra persoanelor, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea anuala inaintea inceperii fiecarui sezon gripal. Vaccinarea trebuie efectuata in special de catre persoanele aflate in grupele de risc intre care se numara: femeile insarcinate, copiii intre 6 luni si 5 ani, persoanele trecute de 65 de ani, persoanele care au afectiuni grave precum si personalul sanitar.
Foto.