Bolile cardiovasculare omoara mai multi oameni decat diabetul zaharat si cancerul. Peste 17 milioane de decese anual
bolile cardiovascularesimtopme bcvtratament bcvstatistici boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai frecventa cauza a mortalitatii in lume. Potrivit statisticilor, o treime din numarul total de decese inregistrate anual, la nivel mondial, este cauzata de BCV.
Clasificarea tipurilor de afectiuni:
Cardiopatie ischemica (CI), o afectiune a vaselor de sange ce iriga inima. Implicatiile acesteia cuprind:
Angina (dureri ale pieptului)
Unele aritmii (ritmuri anormale ale inimii)
Infarctul miocardic (IM, sau atac de cord)
De asemenea, avem la bolile cerebrovasculare, afectiuni ale vaselor de sange ce iriga creierul. Implicatiile includ:
Accidentele cerebrale (afectiuni ale celulelor creierului cauzate de insuficienta irigare cu sange)
Atacul ischemic tranzitoriu (alterare temporara a vederii, vorbirii, simtului tactil sau miscarii)
Boala arteriala periferica (BAP), o afectiune a vaselor de sange ce iriga bratele si picioarele, ce poate rezulta in dureri intermitente sau crampe, mai ales in timpul exercitiului fizic, la nivelul muschilor picioarelor.
Din pacate, nu exista o simptomatologie specifica BCV, care sa indice imbolnavirea, pacientului, primul semn fiind, in cele mai multe cazuri, un infarct miocardic, sau un accident cerebral. Acest fapt trebuie sa traga un semnal de alarma asupra necesitatii prevenirii bolilor si constientizarii riscului pe care il presupun anumite actiuni din viata omului.
Totusi, exista o serie de factori de risc, ce influenteaza direct aparitia acestor afectiuni. Factorii modificabili sunt: fumatul, consumul de alcool, viata sendentara, stresul, alimentatia bogata in grasimi nesanatoase, lipsa unui program odihnitor si regulat de somn, hipertensiunea, nivelul mare de colesterol, diabetul, obezitatea.
Este important de stiut faptul ca acesti factori de risc modificabili sunt responsabili de aproximativ 80% dintre cardiopatiile ischemice si afectiunile cerebrovasculare.
De asemenea, avem si categoria factorilor de risc nemodificabili, din care fac parte: mostenirile genetice care pot potenta probabilitatea declansarii BCV, varsta, vizati fiind barbatii trecuti de 55 de ani, si femeile mai invarsta de 65.
Tratarea BCV:
Tratamentul medicamentos este cea mai raspandita forma de control asupra bolilor cardiovasculare, dar, in ultimul timp, tot mai multi oameni apeleaza si la interventiile chirurgicale, in cazurile unde medicamentatia nu mai face fata. Medicina a evoluat foarte mult, iar riscurile acestor interventii au scazut considerabil.
Diferitele clase de medicamente existente pentru tratarea tipurilor de BCV cuprind:
Anti-hipertensive
Anti-agregante plachetare
Anticoagulante orale
Statine (medicamente pentru reducerea lipidelor)
Inhibitori de absorbtie a colesterolului
Antidiabetice orale
Insulina.
Statistici mortale ale BCV:
La fiecare doua secunde intervine un deces ca rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare cinci secunde si un atac cerebral la fiecare sase secunde.
Dintre cei 10 miloane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente, devenind o povara pentru familii si comunitati.
Numarul anual, cumulat, de decese cauzate de cancer si diabet zaharat ating numarul de decese cauzat de bolile cardiovasculare.
Se estimeaza ca numarul total de decese cauzate de BCV va ajunge la aproximativ 25 milioane pana in 2020.
Peste 80% din decesele produse de BCV au loc in tari cu un nivel mediu si scazut de viata, aproape in mod egal in randul barbatilor si al femeilor.