Boala cronica de rinichi afecteaza 1.3 milioane de romani
boala cronica de rinichiboli de rinichifunctii renaledializa
Specialistii atrag atentia ca in Romania exista 1.3 milioane de persoane care sufera de aceasta boala. Factorii de risc sunt obezitatea, hipertensiunea, colesterolul crescut, diabetul, hiperglicemia, dar si alte tulburari metabolice. Pentru ca boala sa fie depistata intr-un stadiu initial este necesar un program de screening.
Prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale sustine ca 7.7% din populatia Romaniei reprezentand 1.3 milioane de persoane sufera de boala cronica de rinichi.
Potrivit specialistilor, boala este diagnosticata in urma unui screening prin care se estimeaza rata de filtrare glomerulara (functia renala) si/sau se determina albuminuria (prezenta proteinelor in urina).
"Boala cronica de rinichi este mult subdiagnosticata. 7,7% (1.346.810) din populatia Romaniei are boala cronica de rinichi. 15,9% din populatia cu varste intre 60 si 79 de ani are boala cronica de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia, dar si alte tulburari metabolice. Diabetul si hiperglicemia cauzeaza intre 60 si 70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populatia adulta are o forma de displipidemie", a explicat Serafinceanu.
Aproximativ jumatate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boala cronica de rinichi in cursul vietii, drept urmare testarea periodica a functiilor renale este foarte importanta. De multe ori, aceasta boala nu are simptome, dar poate evolua rapid.
"Boala cronica de rinichi poate sa evolueze asimptomatic pana in stadiul final, cand necesita dializa. Poate sa aiba patologii asociate. Este o boala cu o mie de fete. Aceasta boala creste riscul cardiovascular. Dupa varsta de 40 de ani, foarte putine persoane nu au un factor de risc. Boala poate fi depistata si in urma unei glicemii bazale si a creatininei plasmatice", a aratat medicul.
7 recomandari pentru preventia bolii de rinichi
1. Adoptati un stil de viata activ
2. Optati pentru o alimentatie sanatoasa (reduceti pe cat posibil consumul de sare)
3. Consumati aproximativ 1,5 - 2 litri de apa pe zi
4. Nu fumati
5. Eviti automedicatia
6. Pastrati-va nivelul gliceiei si al colesterolului in limite normale
7. Mentineti o greutate corporala normala
Sursa: Agerpres
Foto: www.askdoctork.com