Boala care a ucis 39 de milioane de oameni in mai putin de 4 decenii
La inceputul anilor ’80, o asistenta de la Center for Desease Control din Atlanta, Georgia, a remarcat un fenomen ciudat: o crestere brusca a numarului de cazuri de Pneumocystis Carinii, o forma rara de penumonie care ii afecteaza de obicei pe bolnavii de cancer, al caror sistem imunitar e foarte slabit in urma chimioterapiei.
Ciudat era insa faptul ca oamenii acestia nu avusesera cancer. Ce le cauzase atunci slabirea sistemul imunitar? Era vorba, in mod clar, de o maladie noua si misterioasa.
Fusesera inregistrate in total cca 500 de cazuri, din care 80% erau barbati homosexuali sau bisexuali, astfel ca initial boala a fost botezata Maladia Imunitara Corelata cu Homosexualitatea. Dar apoi s-a revenit si i s-a spus Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA).
Pana la sfarsitul lui 1982 erau deja 800 de cazuri in 30 de state americane si numarul tot crestea. Autoritatile medicale din SUA au intrat in alerta. Care este cauza SIDA? Cum se transmite? Cum poate fi vindecata sau macar controlata?
Raspunsurile la primele doua intrebari au venit in 1983, de la Institutul Pasteur din Franta: de vina este un virus deja cunoscut de cercetatori, numit HIV-1, care se transmite exclusiv prin sange sau sperma. Autoritatile au dat imediat dispozitii spitalelor sa verifice toate stocurile de sange folosite la transfuzii, dar din pacate nu au putut sa controleze transmiterea bolii prin acte sexuale sau in randul consumatorilor de droguri, prin trecerea seringii de la unul la altul. O singura picatura de sange infectat pe acul seringii ducea la infectarea unui intreg grup.
Vestea ca exista o noua maladie foarte grava nu a avut insa un impact prea mare in randul americanilor pana in 1985, cand actorul Rock Hudson (cunoscut homosexual) a decedat din cauza bolii. SIDA a devenit brusc un subiect omniprezent in presa, iar investigatiile ulterioare au aratat un lucru interesant: boala nu era de origine americana, ea provenea din Africa unde incepuse sa afecteze populatia inca de la sfarsitul anilor ’70.
Dar daca in SUA semnalele de alarma din presa au putut sa stavileasca intr-o oarecare masura raspandirea ei, in Africa aceasta a avut o evolutie galopanta. Se estimeaza ca, in 1992, intre 5% si 20% din populatia adulta si activa sexual din anumite zone ale Africii era infectata.
Ce trebuie sa stiti despre SIDA
Moartea nu intervine imediat. Intre infectarea cu virusul HIV si declansarea SIDA pot trece chiar si 10 ani, dar, odata declansata, apar rafale repetate de boli diverse care profita de slabirea sistemului imunitar si rezultatul final este intotdeauna acelasi: decesul.
Iar leacul este extraordinar de greu de gasit, pentru ca acest virus HIV are o incredibila capacitate de transformare si, chiar daca este initial afectat de anumite medicamente, el reuseste sa ia o forma noua si sa continue distrugerea celulelor sistemului imunitar.
Se spera mereu ca mai e doar un pas pana la gasirea medicamentului miraculos, dar misiunea este foarte dificila. Virusul HIV isi modifica forma de 1.000 de ori mai rapid decat virusul gripei, astfel ca incercarea de a gasi un tratament eficient seamana cu incercarea de “a nimeri o tinta aflata in permanenta miscare”, dupa cum se exprima unii oameni de stiinta.
O speranta exista, totusi. In Germania, Timothy Ray Brown, un pacient afectat de o leucemie aparuta in urma infectarii cu HIV, a fost supus unui transplant experimental de celule stem, in 2007, iar rezultatele au uimit lumea medicala: la doi ani dupa transplant, analizele de sange nu au mai relevat prezenta virusului, iar pacientul a fost declarat ofical vindecat.
Dar pana cand tratamentul acesta va fi disponibil la scara larga, cea mai buna modalitate de protectie impotriva SIDA ramane educatia. Daca reusim sa impiedicam virusul HIV sa circule de la o gazda la alta, in cele din urma el va disparea. Pentru ca acest plan sa functioneze e necesar insa ca intreaga populatie sa constientizeze pericolul contactelor sexuale neprotejate si al consumului de droguri cu administrare intravenoasa.
Cateva date statistice
• In lume exista in acest moment peste 36 de milioane de oameni infectati cu HIV;
• Numarul celor nou infectati in fiecare an: 2,7 milioane;
• Numarul deceselor anuale din cauza SIDA: 2 milioane;
• Tara cu cel mai mare numar de persoane infectate este Africa de Sud, urmata de Nigeria si India;
• Din cauza SIDA, speranta de viata in Botswana a scazut de la 65 de ani la 35 de ani;
• In SUA traiesc cca 1,1 milioane de persoane infectate cu HIV;
• Anual, cca 56.000 de americani sunt infectati cu HIV;
• 18.000 de americani mor in fiecare an din cauza SIDA, majoritatea fiind homosexuali sau bisexuali;
• Se estimeaza ca peste 690.000 de americani au murit de SIDA de la inceputul acestei epidemii, in 1982;
• La nivel mondial, 39 de milioane de oameni au murit pana acum de SIDA.
Sursa foto: www.pexels.com