Esantionul a fost urias, format din 350.000 de cetateni din 8 tari europene; cercetatorii arata ca fiecare 340 mililitri de suc “asezonat” cu zahar cresc riscul aparitiei diabetului cu 22%, fata de consumul lunar al unei asemenea doze de suc.
“Tinand cont de cresterea consumului de bauturi cu zahar in Europa, am oferit mesaje clare populatiei, privitoare la efectele nocive ale acestor produse”, a declarat Dora Romaguera, cercetatoarea care a coordonat studiul alaturi de o echipa a Imperial College London.
Cantitatea de 340 ml corespunde cu cea a unei doze normale de Coca-Cola, Pepsi, Sprite sau alta bautura carbogazoasa cu zahar.
Cercetarea face referire si la SUA, unde unele studii arata ca acest consum ridicat de bauturi indulcite cu zahar este strans legat de obezitate si diabet.
Diabeturile de tipul doi reprezinta o afectiune de lunga durata, caracterizata prin rezistenta la insulina, care afecteaza 2,9 milioane de oameni din Marea Britanie, potrivit studiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si 310 milioane de oameni la nivel global.
Echipa lui Romaguera a vrut sa afle ce legatura exista intre sucurile cu zahar si riscul aparitiei diabeturilor in Europa.
Cele 350.000 de persoane au provenit din Marea Britanie, Germania, Danemarca, Italia, Spania, Suedia, Franta, Italia si Olanda si au fost intervievate cu privire la obiceiurile alimentare zilnice. Acestia au fost intrebati cate sucuri consuma in fiecare zi. Consumul de fructe nu a fost relationat cu incidenta aparitiei diabeturilor.
Patrick Wolfe, un expert statistician al University College London, care nu a luat parte la studiu, spune ca mesajul este destul de clar.
“Concluzia este ca sucurile indulcite cu zahar nu sunt bune pentru sanatatea ta - nu aduc nicio valoare nutritiva si daca le consumi zilnic, majorezi riscurile aparitiei diabeturilor grave”, a precizat Wolfe intr-un email oficial, citat de
YahooNews.