Barbatii se vad mai slabi decat sunt in realitate
sanatatesupraponderalitateperceptia greutatiidiferente dupa gen
In timp ce majoritatea femeilor tind sa fie severe in privinta siluetei lor, barbatii, dimpotriva, nu sunt neaparat constienti ca ar fi supraponderali, arata o ancheta realizata de The Guardian cu privire la diferentele de perceptie a greutatii de catre barbati si femei si la cat de intemeiata este imaginea pe care o avem despre corpul nostru.
Sunteti prea gras, prea slab sau aveti greutatea ideala? Chiar daca sunteti convins ca stiti raspunsul, s-ar putea sa fiti surprins de rezultatul real. O ancheta a cotidianului britanic The Guardian publicata joi arata, intr-adevar, ca perceptia noastra asupra propriei greutati este adeseori eronata, dar aceasta lipsa de discernamant nu se exprima in acelasi fel la barbati ca la femei.
Cotidianul a lansat in luna februarie o ancheta interactiva propunandu-le internautilor sa-si estimeze corpolenta in functie de cinci categorii (prea slab, greutate ideala, supraponderal, clinic obez, obezitate morbida), apoi sa indice date despre greutatea si inaltimea lor, pentru a defini indicele lor de masa corporala (IMC). Acest indice, utilizat de profesionistii din domeniul sanatatii, se calculeaza impartind greutatea exprimata in kilograme la inaltimea exprimata in metri la patrat.
Un barbat din patru infrumuseteaza realitatea
Rezultat: din cei 300.000 de respondenti, circa 65% si-au estimat corect corpolenta. Se remarca, totusi, o neta diferenta in functie de sex: in vreme ce femeile sunt foarte pesimiste in privinta greutatii lor, barbatii isi mai scad cu placere cateva kilograme. Astfel, aproape un barbat din patru (23%) si-a estimat greutatea cu cel putin o treapta sub cea reala. Ei s-au plasat, de exemplu, in categoria de greutate ideala, in vreme ce IMC lor corespundea unei persoane supraponderale. In randul femeilor, dimpotriva, peste 27% si-au supraevaluat greutatea.
Cotidianul estimeaza ca "rezultatele, obtinute pornind de la un foarte mare esantion (dar fara a fi selectionat stiintific), sugereaza ca milioane de barbati s-ar putea sa ignore faptul ca sunt supraponderali". Evident, problema tine mai putin de autoimagine si mai mult de sanatate.
Barbat supraponderal = barbat puternic?
Femeile au tendinta de a se vedea mai grase decat sunt, pentru ca un corp slab este considerat o trasatura a frumusetii feminine. "Aparenta este extrem de importanta pentru femei, iar a fi slaba constituie chiar un fel de diploma informala pe piata muncii", explica Thibaut de Saint-Pol, sociolog specialist in probleme de sanatate si de alimentatie, pentru cotidianul Le Figaro. Printre criteriile frumusetii, greutatea constituie "o caracteristica a corpului asupra careia putem interveni" si care comporta deci un "principiu de responsabilitate: daca esti grasa, este din vina ta".
La barbati, in schimb, supraponderalitatea poate fi valorizanta. "Pentru un barbat, o greutate mai mare poate fi privita ca o forta", arata Thibaut de Saint-Pol. Doar obezitatea este vazuta la fel de rau atat de catre barbati, cat si de catre femei.
Valori IMC
- 18,49 sau mai putin - Subponderal
- intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala
- intre 25,00 si 29,99 - Supraponderal
- intre 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I)
- intre 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II)
- 40,00 sau mai mult - Obezitate morbida