Luna iulie a venit cu zile din ce in ce mai calduroase, gradele din termometre pastrandu-se la valori ridicate chiar si pe timpul noptii. In tara noastra, in aceasta luna s-au inregistrat mai multe nopti in care temperaturile minime nu au scazut sub pragul de 27 de grade. Situatia este cu atat mai critica in alte zone ale planetei, in Statele Unite raportandu-se chiar si nopti cu temperaturi de peste 40 de grade. Chiar daca aceste nopti calduroase de vara sunt pe placul unor oameni, specialistii avertizeaza ca pot fi periculoase pentru sanatatea noastra.
Analizele din ultimele doua decenii nu sunt deloc incurajatoare din acest punct de vedere, datele multianuale de peste Ocean si din alte zone geografice ale lumii aratand ca noptile de vara au devenit din ce in ce mai calde. Specialistii sustin ca aceste statistici sunt ingrijoratoare, temperaturile crescute devenind din ce in ce mai greu de suportat. In plus, aceste temperaturi ridicate vin la pachet si cu o serie intreaga de consecinte negative asupra vietii oamenilor.
Cea mai ridicata temperatura minima pe timp de noapte din intreaga lume a fost inregistrata in anul 2018 in Qatar, in orasul Quriyat, atunci cand termometrele au aratat o valoare de 42.6 grade Celsius. In urma cu putin mai bine de o saptamana, in Death Valley din California, temperatura nocturna a atins o valoare de 41.7 grade Celsius. Recordul la acest capitol in tara noastra a fost inregistrat in vara anului 2000 in Oravita, atunci cand temperatura minima nu a coborat sub pragul de 29 de grade.
Potrivit specialistilor, corpul omenesc are nevoie de timp pentru a se racori, acest proces petrecandu-se in mod normal in timpul somnului de noapte, atunci cand temperatura corporala scade. Procesul de racorire corporala este cu atat mai important pe timpul verii, atunci cand zilele sunt caniculare. Problemele apar atunci cand noaptea este mult prea cald, iar corpul nu mai are cum sa se racoreasca suficient. In aceste conditii, in cazul multor oameni apare atat stresul fizic, cat si cel psihic.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca in cazul persoanelor cu probleme de sanatate pot aparea situatii si mai periculoase, organele interne riscand sa cedeze in acele zile in care este simultan aer prea umed si prea cald. In contextul in care atat temperatura, cat si umiditatea ajung la valori prea ridicate, transpiratia nu mai poate disipa caldura corporala.
Avand in vedere faptul ca unele valuri de caldura se intind pe parcursul a mai multor zile, anumite categorii de persoane se afla intr-un real pericol din cauza caniculei. Mai exact, vorbim despre batrani si despre copiii foarte mici. De asemenea, si persoanele care lucreaza in aer liber si depun efort prezinta un risc ridicat in zilele caniculare de vara.
Ultimele NOUTATI
Pericol pentru clientii Bancii Transilvania? Banii dispar din conturi – ce trebuie sa faci acum!
Nu iti ajung banii sa-ti platesti facturile la apartament sau sa iei lemne de foc la tara? Statul iti trimite banii direct pe card, ca sa scapi de griji
Se prabuseste Leul dupa demisia presedintelui Romaniei? Banca Nationala, iesire in forta
LEADERSHIP. Trucul psihologic care face angajatii mai motivati fara bani in plus!
Partenerii nostri
Programul de lucru inegal - ce este si cum se stabileste
Fisa postului pentru inginer constructii civile, industriale si agricole
Salariul minim european, adoptat in Romania. Cum va fi stabilit?
Bani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societatea
Ordinea de stingere a obligatiilor fiscale: Iata procedura actualizata pentru achitarea datoriilor!
Te-ar putea interesa si