Chirurgia minim invaziva a fost aplicata in multe ramuri ale chirurgiei, devenind un standard pentru multe proceduri care, in mod traditional, erau realizate cu o tehnica deschisa. In zilele noastre, medicii folosesc chirurgia robotica, chirurgia endoscopica si chirurgia laparoscopica pentru multe dintre interventiile programate.
Operatiile realizate folosind tehnica minim invaziva au nevoie, asa cum le spune si numele, de incizii mici, de dimensiuni mult mai reduse decat cele realizate in stil traditional. Mai mult decat atat, instrumentele avansate cu care medicii opereaza le permit acestora sa lucreze fara a mai deschide abdomenul, cavitatea toracica sau zona craniana a pacientilor. Camerele minuscule, computerele si instrumentele capabile de miscari foarte precise fac posibile toate aceste proceduri.
Ti-am pregatit mai jos principalele avantaje ale unei interventii chirurgicale minim invazive. Iata care sunt acestea.
Procedurile minim invazive pot fi realizate folosind marele avantaj al roboticii medicale si a tehnicilor perfectionate in ultimii ani. Chirurgia minim invaziva se poate adresa sistemului digestiv, sistemului urologic, sistemului circular, sistemului respirator, rinichilor, sistemului ginecologic si zonei creierului. NeuroHope este clinica de neurochirurgie la care poti apela cu incredere pentru rezolvarea unor probleme de sanatate care necesita o interventie minim invaziva la nivelul cerebelului.
Spre deosebire de chirurgia traditionala, cea care foloseste tehnici minim invazive apeleaza doar la realizarea unor incizii de mici dimensiuni. Operatia traditionala deschisa necesita, de obicei, incizii mai mari pentru a accesa partea corpului care este operata. De exemplu, o histerectomie deschisa traditionala necesita o incizie de pana la 30 de centimetri, ceea ce nu poate fi valabil daca pacienta va apela la o operatie minim invaziva.
Instrumentele laparoscopice si procedurile robotizare folosite in operatiile minim invazive nu au nevoie decat de aproximativ un centimetru pentru a fi introduse pe sub piele catre organele afectate.
Mergand mai departe pe ideea prezentata mai sus, o operatie minim invaziva va lasa in urma o cicatrice aproape nesemnificativa, care e posibil sa nu aiba nevoie nici macar de o cusatura. De cele mai multe ori, cicatricile rezultate in urma unei operatii minim invazive se estompeaza si sunt aproape invizibile in cateva luni.
Nivelul de risc de complicatii scade dramatic in cazul unei interventii minim invazive tocmai datorita aparaturii performante care este utilizata pe toata durata operatiei. Cu ajutorul acesteia, chirurgul poate vizualiza mai bine organul pe care opereaza si poate lucra, indiferent de complexitatea interventiei, cu o precizie ridicata, multumita instrumentelor avansate pe care salile de operatie le au la dispozitie. Totodata, riscul unei hemoragii este diminuat la maximum sau chiar eliminat din discutie, tocmai pentru ca incizia este una foarte mica.
Pacientul care a trecut printr-o operatie minim invaziva se va putea externa dupa aproximativ o noapte petrecuta in spital. Acest avantaj al unei interventii de acest tip nu va oferi doar posibilitatea de reluare a activitatilor in cel mai scurt timp, ci si o cheltuiala mai mica, tinand cont de nevoia redusa de internare. De asemenea, si perioada de recuperare a pacientului se va reduce drastic. De exemplu, o histerectomie abdominala traditionala necesita de obicei o perioada de recuperare de sase pana la opt saptamani, in timp ce o histerectomie minim invaziva are nevoie de trei pana la patru saptamani pentru o recuperare completa.
Asadar, cu mai putina durere, mai putin disconfort si o perioada de recuperare mult mai mica, o interventie minim invaziva este intotdeauna de preferat unei operatii traditionale.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si