Au inceput programarile pentru cea de-a treia doza de vaccin. Ungaria da startul in UE
a treia doza de vaccinrapel vaccinvaccin anticovid
Ungaria este prima tara din randul statelor membre ale Uniunii Europene, unde cetatenii se pot programa deja pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19. La fel ca in cazul primelor doua doze, si a treia este optionala.
Incepand cu data de 1 august, cetatenii Ungariei se pot programa pentru a primi a treia doza de ser impotriva Covid-19.
Ungaria devine astfel prima tara din UE in care acest lucru este posibil.
Odata cu aceasta posibilitate, tara va face vaccinurile impotriva coronavirusului obligatorii pentru toti lucratorii din domeniul sanatatii, a declarat vineri premierul Viktor Orban pentru radioul de stat.
Premierul Orban a mai spus ca medicii vor decide ce vaccin ar trebui sa li se administreze oamenilor in a treia doza si ca ar trebui sa vina la cel putin 4 luni dupa a doua doza, cu exceptia cazului in care medicii recomanda altfel.
Efortul de vaccinare a incetinit in ultimele saptamani in Ungaria. Primul ministru Orban a spus ca in primele zile din septembrie, inainte de inceperea anului scolar, vaccinurile vor fi oferite copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani in toate scolile.
Ungaria nu surprinde cu rapiditatea cu care a lansat posibilitatea administrarii celei de-a treia doze. Sa ne amintim ca a fost printre cele mai rapide tari din Uniunea Europeana care a inoculat publicul, fiind singurul stat UE care a implementat pe scara larga vaccinurile rusesti si chinezesti, inainte de a primi aprobarea autoritatii de reglementare a blocului.
Joi, Ungaria a inoculat peste 5,55 milioane de oameni, in timp ce numarul total de cazuri a crescut la 808.661, cu 30.013 decese.
Israel, Marea Britanie si Germania vor administra si ele a treia doza, din septembrie
Israel, Marea Britanie si Germania au anuntat, la randul lor, ca vor administra a treia doza de ser impotriva Covid-19, populatiei.
Atat Guvernul Marii Britanii, cat si cel al Germaniei, sustin ca se impune o astfel de masura, deoarece imunitatea asigurata de ser scade in timp si pune, astfel, din nou in pericol, persoanele vulnerabile.
La jumatatea lunii iulie, Israelul a autorizat administrate celei de-a treia doze de
vaccin impotriva COVID-19 in randul persoanelor cu imunodepresiune grava, foarte vulnerabile in fata bolii. De asemenea, pentru a da startul campaniei, presedintele israelian Isaac Herzog a fost vaccinat deja cu a treia doza de ser, la finele lunii iulie.
A treia doza de vaccin si in Romania?
Secretarul de stat in cadrul Ministerului Sanatatii Andrei Baciu a explicat motivele ce ar putea sta la baza unei eventuale decizii de a vaccina si romanii cu a treia doza de ser.
"In cazul celei de-a treia doze sunt doua optiuni din punct de vedere stiintific. Sunt doua alternative. Unu, in cazul in care imunitatea castigata ca urmare a dozelor initiale pentru vaccinurile care se administreaza in doua doze incepe sa scada la un moment dat si devine mai putin eficienta decat ar trebui sa fie.
Atunci se da cea de-a treia doza, numita „doza de boost”. Aceasta este o alternativa teoretica, pana in acest punct. Cea de-a doua alternativa este: in cazul in care dozele de vaccin existente au o eficienta partiala, mai scazuta asupra tulpinilor noi care apar, fata de tulpinile initiale. Atunci, aceasta tehnologie permite sa ne adaptam repede la noile tulpini. Astfel, vaccinurile devin mult mai eficiente decat vaccinurile care nu tin pasul cu malformatiile virale", a declarat Andrei Baciu, la B1 TV, la finele lunii iulie.
Citeste si: Teoriile conspirationiste. Cum au ajuns oamenii sa creada toate aberatiile?