Atentie ce alimente consumati in perioada caniculei
anvsasanitar veterinaralimentealteratemancaretemperaturi ridicate
Din cauza riscului ridicat al alterarii alimentelor in perioadele cu temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa ia masuri pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare.
Autoritatea Nationala Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANVSA) transmite oamenilor sa fie atenti la modul in care pastreaza si prepara alimentele, dar si la locurile de unde cumpara preparatele.
ANVSA recomanda spatiile inregistrate sanitar veterinar pentru achizitionarea produselor, deoarece aceste locuri ofera garantia controalelor sanitar veterinare, alimentele sunt pastrate in siguranta si depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena.
Este indicat sa tinem produsele cat mai putin la temperatura camerei, iar cele depozitate in frigider trebuie sa fie ambalate separat.
De asemenea, alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite, iar produsele decongelate nu se recongeleaza.
Pe timpul caniculei este recomandat sa consumam salata verde, salata de varza, lapte, unt, branzeturi, cereale, fructe si legume.
Dintre fructe, cele mai indicate sunt merele, perele, strugurii, pepenele, piersicile si ciresele, iar dintre legume, e recomandat sa consumati in special varza, salata verde, castraveti, rosii,
sparanghel, conopida, ciuperci si mazare.
Salate de legume reprezinta o masa usoara si plina de vitamine, perfecta pentru zilele caniculare. Daca amestecam cinci dintre legumele preferate cu putin ulei de masline, otet balsamic si cateva condimente, obtinem o gustare perfecta pentru o temperatura de peste 35 de grade Celsius.