"Vrem ca din ce in ce mai multi oameni sa constientizeze importanta somnului asupra sanatatii. In 2013, punem accent pe imbatranirea sanatoasa si cautam cu totii calea catre aceasta", a precizat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University din Syracuse, New York si totodata co-presedinte al comitetului Ziua Mondiala a Somnului, potrivit
Agerpres.
Ziua Mondiala a Somnului e o sarbatoare noua si a fost aniversata pentru prima data pe 14 martie 2008. Aceasta este marcata in preajma zilei echinoctiului de primavara. Oamenii sunt sfatuiti sa isi gestioneze mai bine programul de somn; lipsa somnului ameninta calitatea vietii.
Statisticile arata ca nevoia de somn difera de la o persoana la alta, intre 4-11 ore pe noapte. In medie, 10% dintre locuitorii lumii sunt multumiti cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% au nevoie de peste 9 ore de somn, pentru a se simti in forma. Copiii necesita mai mult somn, in timp ce oamenii in varsta se multumesc cu mai putine ore de visare.
Potrivit studiului citat de
Agerpres, cei care locuiesc la munte dorm mai mult, iar cei de la mare, mai putin. Care sunt regulile unui somn sanatos?
-renuntarea la fumat
-fixarea orei de culcare si de trezire
-limitarea somnului din timpul zilei la 45 minute
-evitarea consumului de bauturi alcoolice
-renuntarea la cafea si ciocolata, cu 6 ore inainte de somn
-renuntarea la alimentatia grea
-asigurarea unei temperaturi optime in camera
-eliminarea surselor de lumina, respectiv de zgomot.
Societatea Romana de Pneumologie are, incepand cu anul 2000, o sectie de Somnologie. Astfel, primul laborator de somnologie a fost deschis in urma cu 17 ani, la Institutul National de Pneumologie "Prof. Dr. Marius Nasta" din Capitala, iar al doilea a fost inaugurat in urma cu 12 ani, la Timisoara.