Aproape 380 de milioane de lei de la buget pentru fructe si legume destinate prescolarilor si elevilor
laptele si cornulalimentatie prescolaribani prescolari
Guvernul a adoptat, astazi, printr-o Hotarare, modul de aplicare si de finantare a Programului pentru scoli al Romaniei, in perioada 2017-2023, in conditiile in care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanta, in sedinta din 18 august.
Conform actului normativ, pentru anul scolar 2017-2018, limita valorica zilnica/prescolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru portia de fructe si legume; 0,88 lei pentru portia de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru portia de produse de panificatie.
Aproximativ 2,074 milioane de prescolari si elevi vor beneficia de acest program. Finantarea Programului va fi asigurata de la bugetul de stat, prin sume defalcate din TVA si din fonduri externe nerambursabile.
Pentru anul scolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevazuta suma de 377,08 milioane de lei: 70,483 milioane, pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 41,408 milioane pentru derularea masurilor educative; 109,3 milioane de lei, pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 41,408 milioane, pentru derularea masurilor educative; 114,4 milioane de lei, pentru acordarea gratuita de produse de panificatie.
Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricola, pentru aceeasi perioada, este de 6,866 milioane de euro, pentru acordarea gratuita de fructe si legume si derularea masurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuita de lapte si produse lactate.
Produsele care pot fi distribuite prescolarilor si elevilor sunt: mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei grasi, castraveti proaspeti; lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite); produse de panificatie (corn sau baton din faina integrala; covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari).
Pe parcursul saptamanii, unui prescolar/elev i se vor acorda gratuit doua portii de fructe si/sau legume; doua portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie.
Portia de fructe si/sau legume va fi insotita de una de biscuiti si/sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de corn si/sau baton.
Daca unitatile de invatamant nu dispun de spatii de depozitare, portia de produse lactate poate fi inlocuita cu o portie de lapte.
Programul pentru scoli al Romaniei cuprinde masuri educative care insotesc distributia fructelor, legumelor, laptelor si produselor lactate pot fi realizate si anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si legume si lapte si produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume si de lapte si produse lactate sau de activitati educative practice.
Autoritatile competente nationale pentru aplicarea Programului pentru scoli sunt Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este autoritatea nationala competenta pentru implementarea, controlul si acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui si produselor lactate in unitatile de invatamant.
Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de catre APIA in termen de trei luni de la depunerea cererilor de plata, in ordinea stabilirii eligibilitatii acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, pana la plata integrala a ajutorului financiar din FEGA.